Всеки десети подава данъчна декларация по интернет

Дни преди крайния срок са подадени 410 хил. декларации

До края на вчерашния ден данъчните са приели 410 хил. декларации за подоходния данък, като 41 хил. от тях са били изпратени по интернет с електронен подпис. Това показват последните данни на Националната агенция по приходите (НАП).

Крайният срок, в който българите могат да подадат декларациите си, е 2 май.

Всеки десети се е възползвал от възможността да подаде декларацията си по интернет. С обратна разписка по пощите вече са получени 33 хил. декларации.

НАП е създала и добра система за консултации при попълването, декларирането и внасянето на данъците. Информационният център отговаря на всякакви въпроси, като телефонът за връзка е 0700 18 700, на цената на един разговор от цялата страна.

Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за вид плащане, е публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg.

От приходната агенция припомнят още, че младите семейства могат да ползват данъчни отстъпки, ако имат ипотечен кредит. Данъчното облекчение позволява единият от двамата съпрузи да спести данък, който в общия случай покрива поне една от вноските по заема.

От тази година това може да се случи дори когато кредитът за покупка на жилището на семейството е теглен преди сключване на брака. До момента данъчното облекчение за ипотечни кредити са ползвали 3890 млади семейства.

 

Коментари: 0