Всички хранителни стоки са поскъпнали

Единствено захарта е поевтиняла през последната година с 15% заради по-големия добив в световен мащаб

140 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Има поскъпване на всички хранителни стоки, които са били търгувани през Софийската стокова борса (ССБ) през 2012 г., отчитат борсовите посредници. Според Васил Симов, изпълнителен директор на борсата, единствено захарта е поевтиняла през последната година с 15% заради по-големия добив в световен мащаб, предаде БНТ.

През 2012 г. на Софийската стокова борса най-голямо е поскъпването при зърнените култури, начело е слънчогледът - с 60%, пшеницата - 55%, следват металите - 30%, суровият петрол - 3%.

"Това неминуемо се отрази и на останалите стоки, които се произвеждат от тези суровини. Затова и брашното, и олиото не само у нас, но и по света поскъпваха в рамките на 10-15%, което е  много за една календарна година", коментира Симов.

Най-търгуваните на борсата хранителни стоки през годината са били месото и месните продукти. Следват варивата, с които са сключени сделки за над 1.2 млн. лв. Олиото е на трето място по оборот в сектора.

И през изминалата година на борсата са се търгували предимно нехранителни стоки. Обяснението е, че все още, определена част от производството на храни, особено в зърнено-мелничарския сектор е в сивата икономика. Най-търгувани са били горивата, специално дизеловото гориво, следват металите и далеч назад е  дървесината.

"Петролът през миналата година поскъпна доста по-малко в сравнение с други години. Ако към това добавим и добрата реколта от зърно, можем да кажем, че имаме един добър запас от суровини, който може да доведе до задържане на цените на хранителните стоки поне в първата половина на  годината", каза директорът на ССБ.

Подкрепи Economic.bg