Всички подписаха резолюцията на ООН за Сирия

Ако арабската държава не предаде химическото си оръжие, може да последват военни действия

220 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция за унищожаването на химическото оръжие в Сирия. Ако това не бъде направено, или ако оръжието бъде преместено и използвано нелегално от друга държава, тогава се задейства Глава 7 от Хартата на ООН, която предвижда военна намеса.

Резолюцията задължава всички 15 държави-членки на Съвета за сигурност да не предоставят помощ на недържавни субекти в производството, преработката и използването на химично оръжие. Съдържа се и призив за начало на политически диалог между сирийските власти и опозицията.

Малко по-рано организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) прие план за демонтирането на сирийския химически арсенал "Решението е взето и ще влезе в сила незабавно", заяви говорителят на ОЗХО Майкъл Лухан, след като бе проведена среща на изпълнителния съвет на организацията.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че документа на ОЗХО ще бъде "правилата и регулациите" на сирийското химично разоръжаване, което беше "облечено" в резолюцията на ООН, гласувана по-късно в Съвета за сигурност.

След като резолюцията бе приета, генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, заяви, че Съветът за сигурност трябва да наложи изпълнение на задълженията по резолюцията за химическите оръжия и от сирийските власти и от опозицията. "Съветът за сигурност на ООН трябва да се домогне до изпълнение на задълженията, както от сирийските власти, така и от опозицията, това включва и въпроса за хуманитарните помощи", заяви Бан Ки-мун.

Министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров, също заяви, че резолюцията за унищожаването на химическото оръжие в Сирия трябва да бъде съблюдавана както от правителството, така и от опозицията. "Отговорността за изпълнението на дадената резолюция лежи не само на правителството на Сирия, но сирийската опозиция също е длъжна да си сътрудничи с международните експерти", заяви Лавров.

Подкрепи Economic.bg