Втори ден за второ четене на променения бюджет

В края на юни хазната е на минус 7.6 млн. лв.

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Втори ден депутатите ще продължат обсъждането и гласуването на второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Корекцията предвижда увеличаване на дефицита с 500 млн. лв., както и емитирането на 1 млрд. лв. дълг.

В приходната част на бюджета е записано, че общите приходи ще са 18.2 млрд. лв., а разходите ще достигнат 19.49 млрд. лв. От тях 8.49 млрд. лв. са разходите, а трансферите са 10.10 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на ЕС е 908.21 млн. лв.

Предстои депутатите да гласуват предложение за увеличение на месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания от 189 на 217 лв. Мярката ще обхване 22 хил. деца и ще струва на бюджета около 3 млн. лв. до края на годината. Депутатите от ГЕРБ също имат предложение за отпускане на 150 млн. лв. за социална политика.

Вчерашни данни на Министерство на финансите показаха, че в края на юни държавният бюджет е на минус 7.6 млн. лв., докато в края на май бюджетът беше на плюс с 45.5 млн. лв. Управляващото мнозинство още с встъпването си на власт предрече голямо неизпълнение на приходната част и взе решение да актуализира бюджета, като увеличи дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт.

Реално обаче отново има излишък по националния бюджет в размер на 104.8 млн. лв. В края на май преизпълнението беше със 71.8 млн. лв. От финансовото министерство обаче отбелязват изоставане от разчетите при събираемостта на косвените данъци. При ДДС изпълнението е на 46.2% от годишните разчети, а при акциза - 41.9%.

Подкрепи Economic.bg