Въстание на служителите на McDonald's в САЩ

Работници на веригата в Ню Йорк осъдиха един от държателите на франчайзинг на $500 хил.

Фастфууд бунт

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

1 600 служители осъдиха McDonald’s в Ню Йорк да плати обезщетение от 500 хил. долара заради отказ на веригата за бързо хранене да им пере дрехите, съобщава американската преса.

Тъй като повечето служители работят срещу минимална заплата, сумата по колективния иск ще бъде разделена по-равно между тях. „Обезщетението се полага поради систематично нарушаване на правата им”, заяви генералният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман.

Работниците са осъдили Ричард Синерос, собственикът на 7 ресторанта, които работят на франчайзинг. Според тях не им се плаща наднорменият труд, а заплатите често са под допустимия законов минимум от 7,25 долара на час. Според сп. Time между 2007 г. и 2013 г. Сиснерос не е плащал на сътрудниците си обезщетенията и дори прането на униформите.

„Служителите на минимална заплата трябва да се защитават от закона наравно с останалите. Това е важно за тях, за семействата им и за икономиката ни. Ние трябва да сме бдителни, за да не допуснем измама на жителите на Ню Йорк и загуба на парите им, спечелени от тежък труд”, категоричен бе още прокурорът на Ню Йорк.

Сътрудниците на McDonald’s направиха митинг в разположения в Импайър стейт билдинг ресторант от веригата. „Всяка петачка и всяка десетачка – ние сме заслужили тези пари!”, скандираха те. По време на протеста имаше и пърформанс с емблематичния клоун Роналд Макдоналд, чието „задържане от полицията” е инсценирано. Още 30 подобни акции минаха и в други градове на САЩ, където има най-много ресторанти на веригата.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg