Вяла търговия на валутните пазари

Нарастват очакванията за ръст на златото

88 ~ 4 мин. четене

Търговията на валутните и капиталови пазари остана спокойна през първия ден от седмицата, с оглед почивният ден на американските пазари, поради Деня на труда. Повечето валутни двойки останаха в тесни граници, с малки амплитудни отклонения, въпреки ниската ликвидност на пазара. Валутната двойка евро/долар запази положителната си тенденция, подкрепена от ръста на индексите, предстоящите заседания на ЕЦБ на 6 септември и на Федералният резерв през следващата седмица, от които се очаква да приемат мерки за стимулиране на икономиките.

Единната валута се повиши спрямо американския долар, макар и минимално, до 1.2592, а като цяло ръстът на еврото от последните няколко седмици ще бъде подложен на тест именно тази седмица, на срещата на ЕЦБ в четвъртък. Очакванията на анализаторите за понижение на основната лихва нарастват все повече. Освен това всички ще следят дали Драги ще представи подробности за това как ще се понижат разходите по отпускане на заеми в засегнатите европейски икономики.

Най-вероятно централната банка ще започне с изкупуване на дългови облигации от Италия и Испания, но налице е силна опозиция от страна на Германия, която е обезпокоена, че това може да отприщи инфлацията и да позволи на политиците от южна Европа да отложат прилагането на реформите за ограничаване на разходите си, с цел да направят икономиките си по-конкурентоспособни. Неяснотата около всички тези въпроси, заедно с въпросите относно прилагането на нов кръг финансови стимули от страна на ФЕД, могат да попречат на по-нататъшен ръст на еврото. Единната валута нарасна с повече от 4% от 24-ти юли насам, достигайки нива над 1.26 долара.

"Пазарът очаква много от ЕЦБ", заявява Густаво Реис от Bank of America Merrill Lynch. "Въпреки това, ние не очакваме да бъде споделена яснота относно програмата за изкупуване на дълг. Вероятното разочарование на пазара ще бъде в още по-голяма тежест върху Испания", допълва той. Планът на Драги зависи основно от исканията на правителствата на спасителна помощ, което ще ги накара да подпишат договори за стриктно спазване на фискална дисциплина, преди от ЕЦБ да започнат изкупуване на дълг. Докато Италия и Испания са притиснати от страна на ЕЦБ да понижат техните разходи по заемане на средства, те отказват да подадат молба за отпускане на спасителна помощ.

Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че иска да види подробностите в програмата на Европейската централна банка за изкупуване на дълг от страните в еврозоната с високи лихви по облигациите, преди да реши дали да подаде молба за помощ. "Ако сметна, че е добре за Европа като цяло, за еврото и за Испания, ще го направя, а ако не - няма", подчерта премиерът. Рахой отбеляза, че според него Драги е съгласен, че високите лихви по испанските облигации са свързани със страха на инвеститорите за еврото, а не с основите на испанската икономика. Той подчерта, че трябва да се вземат мерки, за да се разсеят ясно и решително съмненията дали еврото ще продължи да съществува.

Нарастват очакванията за ръст на златото

Златото поскъпна по време на търговията в понеделник до 1696 долара за тройунция, което е най-високото ниво от пет месеца, от очакванията, че централните банки ще приемат стимулиращи програми. Въпреки новият си връх, ценният метал затвори деня без промяна, към 1691 долара. В ранните часове на тази сутрин златото се котира на цена от 1694/95 долара, което е ръст от 0.2% за азиатската сесия.

Инвеститорите са натрупали рекордни запаси от злато по време на търговията миналата седмица, надминати само от националните резерви на САЩ и Германия. Председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви в своята реч от петък, че ще подкрепи ръста на икономиката в страната, предприемайки допълнителни мерки, ако се налага. Златото повиши цената си с около 70%, откакто от ФЕД проведоха два кръга на "количествени улеснения" под формата на закупуване на дългосрочни облигации в размер на 2.3 трлн. долара от декември 2008 г. насам. "Всеки ход на Федералния резерв за подкрепа на икономиката с финансови стимули е добре дошъл за златото", коментира Дан Денбоу, мениджър на фонд за ценни метали в САЩ. "Очакванията за бъдещи финансови стимули позволяват на инвеститорите да рискуват повече, завръщайки се на пазара", допълва той.

Среброто също се покачи до най-високо ниво от април. Платината поскъпна за трети пореден ден и достигна 1560,70 долара за тройунция.

Петролът също запазва положителната си тенденция, като поскъпна за втори пореден ден, до 97 долара за барел. Лондонският сорт Брент поскъпна от своя страна до 116 долара за барел, а в ранните часове на тази сутрин прави опити за пробив на върха от август месец, в 116.30 долара. Търговците очакват заседанието на Европейската централна банка в четвъртък, както и излизането на данните за заетостта в САЩ, в петък.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg