Япония рестартира два ядрени реактора

Те ще бъдат първите с възобновена дейност от 48, преустановили работата си след трагедията във Фукушима

Япония рестартира два ядрени реактора
Автор: Стилиян Гребеничарски

Японският ядрен регулатор е дал формалното си съгласие два реактора в централата в Сендаи да възстановят дейността си, съобщава BBC.

През юли властите обявиха предварителното си становище, че мощностите са безопасни и започна процедурата по обществено обсъждане. Заключението е, че реакторите отговарят на всички нови стандарти, въведение след аварията в АЕЦ Фукушима през 2011г. Те са и първите, които получават подобно разрешение. На този етап всички 48 ядрени мощности, с които разполага страната са спрени, но премиерът Шинзо Абе е подложен на сериозен натиск да бъде подновена работата, където е възможно.

Преди 2011 г., на атомните електроцентрали се дължеше около 30% от произвежданото в Япония електричество. Последната, която преустанови дейността си бе тази в Охи, Западна Япония. Оттогава местната икономика разчита на увеличен внос на въглища и газ, за да задоволи енергийните си нужди.

За да заработи централата в южната част на остров Кюшу е необходимо и одобрението на местните власти, а предварителните нагласи са, че то ще бъде дадено. Необходимо е и провеждане на оперативни тестове, което означава, че реалният старт едва ли ще се случи преди декември.

Коментари: 0