Японското производство с най-голям спад от 2011 г.

Повишеният данък върху потреблението е в основата на слабите резултати

Японското производство с най-голям спад от 2011 г.
180 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Японското промишлено производство се е свило с 3,3% през юни спрямо май, информира BBC. Това е и най-големият месечен спад от 2011 г. насам, когато силно земетресение с последвало цунами нанесоха огромни щети на местната икономика.

Лошите новини за правителството идват след като вчера стана ясно, че продажбите в търговията на дребно през юни са спаднали с 0,6% на годишна база, стойност по-висока от очакваната. Данните показват, че потребителите реагират негативно на повишеният през април данък върху продажбите. Ставката бе коригирана от 5 на 8%, а още преди приемането на това решение съществуваха опасения, че то ще навреди на вътрешното търсене.

Анализатори посочват, че домакинствата и бизнеса са предпочели да направят покупки преди покачването на данъка и това „изтеглено потребление” е допринесло за по-резкия спад в промишлеността. „Не очаквам този темп да продължи и в настоящото тримесечие, тъй като данъчният ефект отшумява постепенно”, посочва пред BBC Джунгко Нишиока - главен икономист за Япония в RBS Securities.Подкрепи Economic.bg