"Явно липсват пари в КТБ..."

Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи за източване на банката от Цветан Василев

Цитат на деня

200 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Явно липсват 1,7 млрд. лв. от парите на КТБ. Това „прозря” вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в Народното събрание (НС).  Според него в момента „има образувано досъдебно производство”. „Но срещу кого сега не мога да кажа”, отсече още шефът на МВР.

"Има данни за извършено тежко престъпление и то се разследва в момента. Ситуацията в КТБ е коренно различна от ситуацията в другите банки и нищо няма да остане без разследващите да предприемат определени действия", увери Йовчев.

На въпрос дали трябва да се върне наказателната отговорност за раздаването на необезпечени кредити, Йовчев отговори уклончиво: „Трябва да се мисли в тази посока, но ако бъде приета такава мярка, ще се затруднят чисто търговските операции”. Относно това дали се издирва Цветан Василев, министър Йовчев обясни, че "няма данни за това".

По-рано днес бившият министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов внесе сигнал в прокуратурата за източване на 1,7 млрд. лв. от мажоритарния акционер и председател на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев. В анонимното писмо, за което твърди Рашидов пишело, че парите се изнасяли в чужбина в кеш "с личния самолет на Василев".

Междувременно полицейщината в опит да се ограничи всякакво разклащане на банковата система бе проявено на днешния брифинг на управителя на БНБ Иван Искров не бяха допуснати десетки журналисти от електронни и интернет издания, включително национални агенции. Това предизвика остър протест сред журналистите и сред общественици, финансови експерти и медийни наблюдатели, коментира БГНЕС.

„Скандалното поведение на БНБ бе определено като „открита цензура и опит да бъдат манипулирани български граждани”. С днешното си поведение БНБ разклаща доверието на българските граждани и поставя под въпрос прозрачността на работата на нейното ръководство”, пише още агенцията за скандала с допуска на медиите при Иван Искров.

 Подкрепи Economic.bg