Загубата на Гамакабел се увеличава с 30%

Приходите на дружеството намаляват с 33% на годишна база

Смолянското предприятие Гамакабел АД увеличи загубата си с 29,8% до 2,3 млн. лв., показва отчета за първото полугодие публикуван чрез фондовата борса.

Общите приходи на производителя на кабели се свиват. За януари-юни 2012 г. понижението е 33,5% на годишна база до малко над 19 млн. лв. 40% от продукцията се продава на вътрешния пазар, а останалите 60% на външни пазари, се казва в доклада за дейността на Гамакабел. "Заради намаляване на поръчките от външен и вътрешен пазар  и въпреки усилията на мениджмънта за поддържане нивата на заетост, през последната година натовареността на производствените мощности не надвиши 60-70%, което наложи съкращаване на около 20% от персонала", се казва още в становището.

От Гамакабел обаче изнасят положителна за компанията тенденция. От предприятието твърдят, че през второто тримесечие е започнало повишаване на поръчките спрямо януари-март 2012 г., като увеличението на износа на тримесечна база е 111%. Основни клиенти си остават фирми от Германия, Австрия, Финландия, Франция и ОАЕ, обясняват от Гамакабел.

Коментари: 0