Загубите на вода са стигнали 70%

И повечето евросредства за сектора няма да спрат увеличението на цената за потребителите, обявиха от Българската асоциация по водите

Загубите на вода по трасетата из страната на места стигат до 70%, заяви пред БНР Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Като цяло водопреносната система в страната е в окаяно състояние, а загубите от изтичане във водата, кражби и недобре измерена вода от водомерите са средно  50-60%, обясни той.

Проблемът според шефа на агенцията е, че в сектора не са инвестирани никакви средства от години. „Трябва да се вкарат много големи инвестиции за кратък период от време. Инвестициите обикновено минават през цената на водата”, коментира Иванов и добави, че вариант за изход от ситуацията е усвояването на евросредства. Въпреки да, че щяло да  смекчи удара върху потребителите, финансирането от ЕС нямало да е  достатъчно,  за да се покрият всичките нужди.  Така че увеличаването на цената е неизбежно, смята Иванов.

През годините не е мислено достатъчно или не са намирани средства, за да се правят повече язовири, което сега се прави, т.е. има идея да се строят язовири, каза Иван Иванов. По думите му, липсата на финансиране е довела до това, че не са довършени започнати проекти.


Поредните промени в Закона за водите целят да направят по-ясна собствеността, дават ясна индикация кой е собственик на водопроводите, каналите и се опитват да окрупнят ВиК операторите, като на територията на една област да има само един оператор, уточни Иван Иванов. Според него тогава ниските цени, които се държат от малките ВиК оператори, ще се повишат.

Коментари: 0