Законът за инвестициите се връща в парламента

Очаква се депутатите да намалят изискванията за издаването на българсски паспорт и право на постоянно пребиваване на чуждите инвеститори

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Промените в Закона за насърчаване на инвестициите ще бъдат обсъдени отново на второ четене от депутатите. Законът, предвиждащ издаването на български паспорт срещу инвестиция от 1 милион лева,  беше приет от парламента в края на ноември 2012 г. и върнат от президента на следващия месец.

В аргументите за наложеното от Росен Плевнелиев вето се казваше, че новите текстове въвеждат ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване. Законът предвиждаше чужденец да получава българско гражданство, ако има статут на постоянно пребиваващ над една година и е вложил над 1 млн. лв. в капитала на българско дружество. За постоянно пребиваване пък се искат 4 млн. лв. инвестиции 50 работни места.

Според държавния глава новите условия са допълнителна пречка пред чуждестранните инвеститори заради завишените изисквания.

Икономическият министър Делян Добрев също е на мнение, че прагът за инвестициите трябва да бъде значително намален. Той даде примери за праговете за инвестиции в други страни от Европейския съюз. Най-ниският е от 10 000 евро в Словения, най-високият е в Ирландия - 300 000 евро, посочи Добрев.

Подкрепи Economic.bg