Замесиха още големи банки в скандала с Libor

Брокери на Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale и Credit Agricole също че бъдат разследвани

7128 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Брокери на германската Deutsche Bank, британската HSBC и френските Societe Generale и Credit Agricole също ще бъдат разследвани, заради съмнения, че са участвали в манипулирането на индекса на междубанковите лихвени проценти Libor. Информацията е на Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Според изнесената неофициална информация европейските и щатските регулатори разследват Майкъл Зирен от Credit Agricole, Дидие Сандер от HSBC и Кристиан Биттар от Deutsche Bank. Освен тях ще бъде разследван и вече напусналия Nomura Holdings - Филип Мориосийф. Той е работил в Barclays между 2005 г. и 2007 г.

Barclays вече плати 451 млн. долара в извънсъдебно споразумение с регулаторите. Освен това оставка подадоха трима водещи мениджъри на банката - председателят на борда на директорите Маркъс Агиус, главният изпълнителен директор Робърт Даймънд и главният оперативен директор Джери дел Мисие.

Брокерите на различните банки са манипулирали индексът, като целта е била да вдигнат печалбите си. Обвиненията са базирани на засечена имейл комуникация между брокерите, в която те са се поздравявали за успехите си.

Разследването е насочено още срещу длъжностни лица в Bank of England, които според обвинението са насърчавали банките да обменят информация за своите лихвени проценти.

Вчера председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке заяви, че Libor e структурно дефектен и ще са нужни международни усилия, за да се възстанови доверието в него като основен лихвен процент при ипотеки, деривати и корпоративно кредитиране. Той допълни, че американската централна банка е била загрижена относно "проблемите" с Libor още в края на 2007 г., когато за първи път се появиха слухове, че някои банки са занижавали ставките, на които реално са се финансирали.


Подкрепи Economic.bg