Започва изборът на нови Чудеса на България

Голямото кликане започва на 5 юли в Белоградчик

На 5 юли в Белоградчик „Стандарт” дава начало на избора на нови български предложения към световната организация ЮНЕСКО. Голямото кликане ще тече на сайта „Чудесата на България” (www.bgchudesa.com). Българите ще избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство, предаде Стандарт нюз.

30-те културно-исторически обекта са подбрани от над 150 историци, археолози, общественици експерти в държавната и местната администрация. От март досега те отсяват с гласа си 30 от 54 предложения.

От първия ден на експертния вот до вчера безспорен лидер са Белоградчишките скали и крепост. В челната десетка са Абритус, Велики Преслав, Августа Траяна, Долината на тракийските царе. Най-новите предложения пък са Аладжа манастир и Кръстова гора.

От нематериалното наследство на България класацията на експертите оглавяват обичаите, свързани с Бабинден.

Всеки, който иска може да гласува на страницата през следващите три месеца.

От юли вестник „Стандарт” пуска и Паспорт на туриста. С него всеки ще може хем да обиколи родните съкровища, хем да събира специални печати "Чудесата на България". За най-ревностните последователи на родния Индиана Джоунс ще има специални изненади. 

Коментари: 0