Започват плащания по "Регионално развитие"

Ще се изплащат средства и по спрените оси на програмата

Започват плащания по

Снимка: БГНЕС

136 ~ 2 мин. четене

Възстановяват се плащанията по оперативна програма "Регионално развитие" по всички оси, дори и по спрените. Това обяви министърът на регионалното развитие и инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева съобщи на пресконференция в МС. Новината бе обявена след среща с ръководствата на Националното сдружение на общините и Камарата на строителите с участието на служебните министри на финансите и на околната среда.

От миналата седмица и началото на тази седмица активната работа между сертифициращия орган, управляващия орган на ОП "Регионално развитие" и заместник-министър на регионалното развитие доведе до това, че спрените плащания по програмата се възстановяват. Подадени са искания към сертифициращия орган в размер на малко под 188 милиона лева, които ще бъдат изплатени със средства от държавния бюджет до възстановяване на плащанията от ЕК. Още тези дни ще бъдат платени 188 милиона лева, подчерта Захариева и повтори, че периодично ще има плащания по всички оси, предаде БГНЕС.

По ОП "Околна среда" имаме уверението на Министерството на финансите, че при подаване на искания за плащания от Управляващия орган на програмата периодично ще бъдат извършвани плащания и там, каза още вицепремиерът.

Приоритет е осигуряването на финансов ресурс по спрените две оперативни програми, ще осигурим ритмично разплащане в рамките на следващите месеци, уточни от своя страна служебният министър на финансите Румен Порожанов, който също участва в срещата с Камарата на строителите и Националното сдружение на общините.

Преговорите с ЕК са от изключителен приоритет и докато приключим тези преговори, които ще продължат поне до октомври месец, ние трябва да свършим нашата работа по верифициране и започване на разплащането в рамките на възможностите, които има бюджета, коментира служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова. Тя уточни, че МОСВ е оттеглило искането си за сертифициране на 53 милиона лева и в момента се подготвя ново искане за по-голяма сума, което ще обхваща повече проекти.

"Аз твърдо вярвам, че има политическата воля за отваряне на диалога за мобилизиране на средства и усилия, за да бъдат разрешени проблемите. Имаме едни и същи приоритети с бенефициентите и те са свързани с размразяването на средствата по "Околна среда", заяви тя.

"Ние в тези 6-8 месеца, в които бяха спрени програмите в голяма степен се декапитализирахме, използвахме своя наличен резерв и се отказахме от някои неща и ако не задвижим много спешно процеса, някои от общините ще преразгледат темпа, с който ще участват в усвояването на средствата от оперативните програми през следващия програмен период", коментира заместник-председателят на Националното сдружение на общините Красимир Мирев.

Получихме добро послание от министър Румен Порожанов за възстановяване на ритмичното плащане по проекти, имаме пълно единомислие с общините. Проблемът, който досега стоеше с използването на фонд ФЛАГ се надяваме също да бъде решен. Коментирахме възможността за предоговаряне на срока на проектите, които са със забавено изпълнение заради забавяне на плащанията, заяви председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Коментари: 0