Затягат контрола върху големите сделки

Финансовите институции ще пазят информация на разположение на ДАНС до 7 години

6950 ~ 1 мин. четене

Затягане на контрола върху необичайно големи сделки предлага кабинетът с промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Предвижда се изискване към задължените лица - банки, кредитни дружества, застрахователи, нотариуси, НАП, митници и т. н., да поставят под особено наблюдение необичайно големи или изключително сложни сделки или операции.

Финансовите институции се задължават да изследват целта и характера на тези операции и да отбелязват писмено своите заключения като ги съхраняват на разположение на дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС, на съответните органи за надзор и на одиторите за период от пет години.

В определени случаи - по указание на директора  "Финансово разузнаване", данните за клиентите и документите за извършените сделки и операции ще се пазят и за 7-годишен период.

Шефът на дирекцията ще може да издава указания до задължените лица по отношение на операции със страни, които не прилагат или прилагат частично международните стандарти, и особено ако операциите нямат логично икономическо обяснение или видимо основателна причина.

Промените в закона отразяват препоръките от последния доклад на Комитета от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа, съобщи пресслужбата на кабинета. 

Подкрепи Economic.bg