Здравният министър ще отстоява за запазването на болниците

Таня Андреева увери, че ако страната ни има интерес към запазване на болниците, то тя ще ги отстоява.

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Няма да се закриват болници, ако браншовите организации не са съгласни с преструктурирането“. Това заяви здравният министър Таня Андреева пред БНР. Тя увери, че ако страната ни има интерес към запазване на болниците, то тя ще ги отстоява.

Министър Андреева обясни, че основното изискване на Европейската комисия (ЕК) е именно затварянето на лечебни заведения, но за такава стъпка трябва консенсус и разбиране от страна на пациенти и лекари. Неспазване на условията, поставени от ЕК, може да костват загуба на европари.

Андреева обеща до края на октомври да има нормативен акт за преструктуриране на Спешната помощ. Тя заяви, че няма да има приватизация на лечебни заведения. Според здравната министърка страната ни е узряла и има нужда от демонополизация на здравната каса. Андреева добави, че средствата от фонда за въвеждането на втори осигурителен стълб на стойност 1,4 млрд. лв. са били пренасочени към държавния бюджет по времето на ГЕРБ, за да се покриват дупки и не се знае за какво са дадени тези пари.

Здравният министър съобщи, че първият транш от 400 хил. лв. за болницата в Девин вече е осигурен. В момента текат осигурителни процедури за избор на изпълнител за ремонт, както и за закупуване на апаратура. Тя е категорична, че здравното заведение ще започне работа преди зимата.

Подкрепи Economic.bg