Златни залежи за 7 млрд. долара

По изчисления на икономическото министерство България разполага със 128 тона златни залежи

3797 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България разполага със златни залежи на стойност 7 млрд. долара, пише "Стандарт". Изчисленията са на  Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, според което на отчет се водят 27 293.8 хил. т златосъдържащи руди. Средното съдържание на злато в тях е 4.68 грама на тон, което прави около 128 тона чисто злато.

По световните борси благородният метал се търгува за около 54 хил. долара за килограм. Изчислено при тази пазарна цена, наличието от чисто злато на българска територия възлиза на близо 7 млрд. долара.

Част от тези залежи се разработват и в момента и се осъществява добив на злато. Към края на миналата година има 6 сключени концесионни договора за добив. По пет от тях вече се осъществява добив, а по последния не е започнало реално производство.

Последно златосъдържащи руди бяха открити в блок "Бабяк", намиращ се до едноименното село в община Белица, на границата между Рила и Родопите. Откритието беше направено от компанията "Евромакс Рисорсиз", която е дъщерна на канадската "Юромакс Рисорсис". Не е изключено в района да бъдат намерени още жили, тъй като откритието е направено след 4 сондажа на дълбочина между 500 и 1300 метра. "Компанията ще продължи проучванията до ноември 2012 г.", обясни пред "Стандарт" кметът на село Бабяк Мустафа Бъсков.

Към днешна дата у нас проучвания правят още 5 компании, съобщават от МИЕТ. За нито едно от тях обаче още няма издадени удостоверения за търговски открития и съответно не се чака предоставяне на концесия за добив. Това обаче не означава, че няма доказани залежи на злато, тъй като и откритието в блок "Бабяк" още не е регистрирано

Подкрепи Economic.bg