Златото и среброто записаха най-големия си спад от юни

Пазарът е обсебен от бъдещото действие на централната банка на САЩ, коментират анализатори

3620 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фючърсите на златото и среброто записаха най-силния си седмичен спад от юни насам заради спекулациите, че през следващата седмица Федералният резерв на САЩ ще намали стимулите за американската икономика. Заради опасенията, че САЩ ще нападне Сирия, златото се изстреля до 3-месечен връх на 28 август, но след това цената тръгна надолу.

"Пазарът е обсебен от бъдещото действие на централната банка на САЩ", коментира в свой доклад Питър Хъг, търговски директор на базираната в Монреал компания Kitco Metals Inc.

Цената на златото с доставка през декември се понижи с 1.7% до 1308.60 долара за тройунция по време на търговията в Ню Йорк, а малко преди това фючърсите се сринаха до 1304.60 долара за унция - най-ниското ниво от 9 август насам. Седмичната загуба на благородния метал достигна 5.6%, което е най-големия спад от завършилата на 21 юни седмица, сочат данните на Bloomberg.

От началото на годината цената се е понижила с 22%, тъй като инвеститорите вече губят вяра в метала като средство за съхраняване на богатството. Негативни перспективи пред златото начерта и инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc, която прогнозира спад на цената под 1000 долара за тройунция.

Фючърсите на среброто с доставка през декември загубиха 1.9% до 21.72 долара за тройунция, с което седмичната загуба набъбна до 9.1% - най-голямата след 21 юни.

Подкрепи Economic.bg