Златото подкрепено от напрежението в Украйна

Ситуацията в страната засенчи подобряващата се икономическа картина в САЩ

Доларът е стабилен близо до едноседмично дъно срещу йената и без ясна посока при нарастващото напрежение в Украйна, което подкопава оптимизма около икономическия растеж в САЩ. Двойката се намира на 102.31 и не е далеч от вчерашното едноседмично дъно на 102.08, когато напрежението в Украйна ограничи рисковите покупки и даде опора на японската валута.

Украйнските войски убиха пет про-руски бунтовници докато навлизат в източните части. В същото време Русия стартира в отговор военни учения близо до границата, което увеличи страховете за инвазия на нейните части.

Йената слабо реагира на данните за потребителските цени в Япония, които показаха основна инфлация в района на Токио от 2.7%, което е малко под предварителните прогнози за 2.8%.  Тъй като влиянието от увеличението на данъка върху продажбите се оценява на около 1.7%, то излезлите стойности предполагат, че инфлацията всъщност е останала без промяна спрямо март, когато нарасна с 1.0%.

В момента се забелязват поръчки за долара разположени на нивата около 102.00 като растежа може би ще бъде спиран около 102.60, където са налице оферти. Мнозина инвеститори очакват инфлацията в Япония да намалее по-късно през годината и това да принуди Японската централна банка към нови монетарни облекчения. Председателят и Харухико Курода обаче остава по-агресивно настроен, считайки че инфлацията твърдо е поела към целите на централната банка от 2%. Оптимистичните икономически очаквания на Курода намалиха възможностите за скорошни поощрения на ЯЦБ, което пък подкрепи йената. В момента пазарите изчакват излизащия в сряда доклад на ЯЦБ за икономиката.

Страховете от конфликт между Запада и Русия засенчиха иначе подобряващата се икономическа картина в САЩ, където поръчките на дълготрайни стоки нараснаха с 2.6% при прогнози за ръст от 2%. Евро/долар остава стабилно на 1.3833 след дъното вчера на 1.3791. То дойде когато председателя на ЕЦБ Марио Драги отново отвори за възможността от покупки на активи, за да се предотвратят рисковете от дефлация. Той предупреди, че поскъпващата единна валута, която вреди на износителите в еврозоната, може да принуди ЕЦБ към нови монетарни облекчения. Драги описа валутния курс като все по-важен фактор при оценките за ценовата стабилност. Еврото получи подкрепа и от бизнес измерване в Германия въпреки нарастващото напрежение около Украйна.

 Златото подкрепено от напрежението в Украйна

Златото е стабилно днес, след вчерашното си покачване, но търсенето от реалния сектор остава слабо. Напрежението в Украйна все пак оказва подкрепа при търсенето на сигурност в метала. Инвеститорите в момента очакват следващото заседание на Федералния резерв, което е другата седмица.

Спот цената на златото е 1291 долара и се задържа над две и половина месечното дъно на 1268.24 долара за тройунция, което достигна вчера при силата на акциите и по-слабата техническа картина. Според специалисти ако ситуацията в Украйна не се влоши бариерата от 1300 долара трудно ще бъде пробита. В същото време търсенето от физическия сектор е слабо заради обезценката на китайския юан.

Украйнските сили убиха пет про-руски бунтовници вчера докато свиваха обръча в източните части на страната. В същото време Русия стартира военни учения близо до границата, което засили опасенията за нахлуване на нейните части. Някои анализатори предполагат, че ще има нова серия от санкции срещу Русия още в началото на следващата седмица и поради тази причина за момента като че ли дългите позиции в златото са по-добри. Вчера държавния секретар на Джон Кери загатна, че САЩ са близо до налагането на нови санкции на Русия освен ако Москва не промени поведението си спрямо Украйна.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0