Златото се задържа близо до 1290 долара за тройунция

Доларът падна спрямо йената заради спада във възвръщаемостите на облигациите

Доларът поевтиня за пета поредна сесия спрямо японската йена във вторник, поради продължителните спадове на възвръщаемостите на съкровищните облигации, което според повечето анализатори отразява несигурността около перспективите за световния растеж.

Зелената валута може да претърпи допълнителни спадове спрямо йената, ако от ЯЦБ решат да не разширяват програмата си за изкупуване на активи. Очаква се в сряда централната банка да запази паричната си политика непроменена, но пазарите ще бъдат фокусирани върху пресконференцията на нейният председател Харухико Курода.

Междувременно австралийският долар падна до 2- седмично дъно спрямо своя американски съименник, наранен от спада в цените на желязната руда, която заема най- голям дял в износа на страната.

Но печалбите на американския долар спрямо австралийската валута не успяха да го подкрепят спрямо йената, която реализира серия от пет поредни печеливши сесии, през четири от които падаха и възвръщаемостите на съкровищните облигации на САЩ.

По време на късната търговия доларът бе на загуба от 0,2% на 101.25 йени. Двойката остана да се търгува под 200- дневната пълзяща средна за втори пореден ден.

Инвеститорите изразиха притеснения относно жилищния сектор на САЩ, който може да подкопае растежа на най- голямата икономика в света. Те изразиха притеснения и за икономическите перспективи пред Китай, който е един от основните двигатели на австралийския долар.

Късно във вторник австралийската валута изгуби 0,8% до 0.9230 щатски долара, достигайки най- ниската си стойност от 5 май до сега.

Австралийският долар се възстанови от дъната, достигнати в края на януари, но притесненията относно темпото на растежа на Китай продължиха да му тежат, а заместник- управителя на Австралийската централна банка, Гай Дебеле, заяви, че потенциалното забавяне на входящите в страната капитали показва допълнителна слабост.

Междувременно еврото изгуби 0,1% спрямо долара до 1.3698. Единната валута може да се изправи пред по- силен насрещен вятър преди потенциално дестабилизиращите избори за Европейски парламент тази седмица, тъй като изглежда привържениците на евроскептичните партии с не дотам строги платформи се увеличават. Очакванията за предстоящо облекчаване на паричната политика на ЕЦБ също натежаха върху изгледите пред еврото.

Златото се задържа близо до 1290 долара за тройунция

Металите от групата на платината поскъпнаха във вторник поради липсата на развитие при стачкуващите в Южна Африка, а цената на златото остана без особена промяна, след като печалбите на долара я задържаха близо до ключовата техническа подкрепа.

Платината бе на печалба по време на интрадневната търговия, след като Джонсън Матей заяви, че вярва, че дефицитът на пазара за платина ще достигне 1.218 млн. тройунции тази година, което е най- големият дефицит в предлагането на метала от 1975г. насам.

Спот цените на платината нараснаха с 0,1% до 1464.75 долара за тройунция, като по- рано достигнаха връх на 1476.30, недалеч от върха за седмицата на 1483.50, който е най- високият от началото на март до сега.

Въпреки скорошната си сила, платината изпитва трудности да отиде по- високо, тъй като наличието на надземни запаси ограничи печалбите. Четиримесечните стачни действия срещу Anglo American Platinum , Impala Platinum и Lonmin доведоха до загуба на 40% от изходящата продукция на платина за годината.

Този месец стачките взеха кървав обрат, след като 4 миньора бяха убити, докато все повече служители се опитваха да се завърнат на работните си места, игнорирайки призивите на профсъюзите да продължат протестите. Паладият спечели 1,2% до 821.90 долара за тройунция.

Междувременно златото остана близо до 1290 долара за тройунция, след като доларовият индекс нарасна с 0,1%, а индустриален доклад показа, че търсенето у най- големите консуматори на метала в света- Китай и Индия, е намаляло през първото тримесечие.

Спот цените нараснаха с 0,2% до 1293.68 долара за тройунция, докато фючърсите върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 80 цента до 1294.60 долара за тройунция.

Световният златен съвет заяви във вторник, че потребителското търсене на злато при най- големия купувач в света- Китай, е намаляло с 18% до 263.2 тона, като китайското търсене на златни монети и кюлчета е спаднало с 55% през първото тримесечие, неутрализирано донякъде единствено от ръста от 10% при търсенето на златни бижута.

Сред другите благородни метали, среброто поскъпна с 0,2% до 19.36 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0