Златото ще премине 2000 долара до една година

Цялото злато, което е добито през последните 200 години в света, може да се вмести в един басейн с дължина от 50 м, казва финансовият анализатор на VTB Capital България Милен Пенев

Автор: Мирослав Иванов

- Г-н Пенев, златото достигна 9-месечен връх само преди дни. Изглежда обаче сякаш няма какво да го спре...

Златото категорично ще продължава да поскъпва, в това съм убеден. Факторите за това са много. Първо, разбира се, е очакваната война в Персийския залив. Много анализи показват, че шансът да има удар над Иран след изборите в САЩ през ноември достига  80-90%. Това е доста висок процент и кара много инвеститори да залагат на ценните метали.

Но не само очакваната война натежава на котировките на златото. В САЩ нещата са вече много критични. Има голяма фискална пропаст в бюджета. Най-вероятно ще се наложи ново гласуване от Конгреса за увеличение на дефицита. Но въпреки необходимостта  не е много сигурно, че ще се стигне до одобрението на такова решение. Това поставя под риск финансовата система на страната.

 

- Преди година, ако не се лъжа, имаше подобна драма....

Точно така. Тогава имаше положително развитие на кризата, но докога ще е така, не може да се каже. Освен това бондовете не са толкова атрактивни за покупки и все по-малко инвеститори влагат в тях. Остава златото като вариант. Освен това то близо две години буквално "почива". Сега е негов ред да поскъпва.  Пак казвам, в основата са фискалните проблеми. Честно да си призная, като гледам политиката в САЩ и Европа, понякога се чудя буквално какво става. Познатата ни финансова система е на прага да рухне.

 

- Може би за това все повече се говори за връщането на златния стандарт. Представители на републиканците в САЩ го споменаха миналия петък...

За мен това са само думи. Връщане на златния стандарт е абсолютно невъзможно.  Защо? Отговорът е много прост. Цялото злато, което е добито през последните 200 години в света, може да се вмести в един басейн с дължина от 50 м. Това е целият му обем. А колко са парите в обръщение като стойност - многократно повече.  Освен това не повече от 5% от активите на в централните банки са в злато. Затова е невъзможно да се върне златният стандарт. Просто ще има тотална девалвация на водещите валути и световен финансов колапс.

 

- И все пак, Европа или САЩ влияят повече на поскъпването в момента?

В краткосрочен план на цената влияят проблемите в Европа. Европейската централна банка трябва да започне да купува испански и италиански облигации, за да им понижи цената. Активите й обаче не са чак толкова и в един момент ще се стигне до печатане на пари, няма как да стане иначе. Но дългосрочно по-големият проблем е САЩ, там нещата са наистина страшни. През 2020 г. може да се стигне до огромен дефицит в пенсионната система,  да не могат да плащат пенсии. Същото е в здравната система. Дефицитите в САЩ са страхотни и единственият шанс е нова количествена програма, ново изливане на долари.

 

- А това значи ново поскъпване на златото. И докъде така?...

Със сигурност ще станем свидетели на връх до една година. Аз очаквам цена от  2000 долара за тройунция. Това ще е до една-две години, разбира се, може да се случи и до шест месеца. Всичко зависи от темпа на кризата. Доларът ще изгуби статута си на резервна валута, това е без съмнение.

 

- Доста черни краски, да инвестираме значи само в злато?

Не само разбира се. Ще поскъпва и петролът, основно заради войната. Но големият "хит" ще са храните. Неслучайно не друг, а Джим Роджерс каза: "Забравете за инвестиционното банкиране. От тук насетне ако искате да сте богати, трябва да ставате фермери". Истината е, че няма хляб за изхранване .

 

- Значи да очакваме все повече финансови продукти, базирани на храните?

Те са вече факт. Със сигурност търговията с храни ще се развива все повече и ще става все по-привлекателна. Царевицата от началото на годината поскъпна с 50%, пшеницата, оризът също. Има глобален недостиг на храна. А това рефлектира в цените на борсите.

Коментари: 0