Зърнопроизводителите очакват масови фалити

Причина за това ще е както качеството на реколтата, така и ниските изкупни цени

Автор: Силвия Георгиева

Масови фалити на българските зърнопроизводители тази година, прогнозира Димитър Мачуганов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Ловеч. Причина за това ще е както качеството на реколтата, така и ниските изкупни цени. "Много тежка ще е годината - с ниски изкупни цени, влошено качество на зърното, високи ренти. Убеден съм, че ще има много повече фалити от традиционното. В предходните години също имаше фалити, но тази година ще бъдат масови", заяви Мачуганов.

Жътвата на пшеница в Ловешко се бави заради валежите, а добивите са с около 100 килограма по-ниски. Преди дъждовете добивът от декар е бил 560-570 килограма, а в момента е 430-440 килограма. Качеството на зърното също е по-ниско. Голяма част от реколтата е полегнала от бурята, заяви Мачуганов пред радио "Фокус".

Той посочи, че има много пропаднали от бурята площи, които след това са поникнали, но зърното от тези площи е с ниско качество. Проблем тук зърнопроизводителите срещат при разговорите си с Министерство на земеделието, според които 100% пропадналите площи са такива, от които не може да бъде изведено нищо, по думите на Мачуганов.

"Това, че качеството на поникналото зърно е лошо и то няма къде да бъде реализирано и самият продукт е пропаднал, от министерството не го разбират", заяви зърнопроизводителят. Очакванията на Мачуганов от реколтата на пролетниците също не са добри. По думите му това, че вали по време на цъфтежа, ще окаже лошо влияние на реколтата от царевица и слънчоглед.

"В дебелите книги пише, а и практиката казва, че когато е цъфтежът на слънчогледа и царевицата се опрашва, не е необходимо да вали. Имаме едни хубави зелени растения, а какво ще дадат като резултат е спорно. Ако има зърно, ще го изхрани, тъй като има изключително много влага", заяви Димитър Мачуганов.

Коментари: 0