А вие върнахте ли стрелките с час назад?

Това вероятно ще е един от последните пъти, в който се сменя времето

А вие върнахте ли стрелките с час назад?

Снимка: Pixabay

В 4 ч. тази сутрин върнахме стрелките на часовниците с час назад и вероятно това е един от последните пъти, в който го правим. Повечето електронни устройства обаче сами извършват смяната, така че ако все пак настройвате нещо, то това ще са механичните часовници. 

От 28 октомври официално влизаме в зимното часово време, което и истинското астрономическо. 

Неотдавна Европейската комисия реши да отмени смяната на времето, като новата директива влиза в сила от април 2019 г. Дотогава държавите членки трябва да решат към кое часове време предпочитат да се придържат, като изборът им трябва да е съобразен и с околните страни. 

България засега няма ясна позиция. Анкетните допитвания до хората не са особено представителни заради малкия брой участници. Междувременно Министерство на образованието настоява за зимно часово време с мотива, че ако се остави лятното в студените месеци ще е тъмно до около 9 часа сутринта, което ще се отрази зле на учениците. 

Държавите, избрали лятно часово време, ще преместят стрелките за последно в неделя, на 31 март 2019 г. Държавите, избрали да ползват само зимното часово време, ще преместят за последно стрелките на часовниците си на 27 октомври догодина.
Коментари: 0