Африканските страни бързат да направят градовете на XXІ в.

Инвеститорите, строящи скъпите апартаменти, обаче не обръщат внимание, че местното население е бедно

Африканските страни бързат да направят градовете на XXІ в.

Снимка: YouTube

До 2050 г. населението на Африка ще нарасне с 1.3 млрд. души. Ако инфраструктурата на континента не се развива с безпрецедентно темпо, ръстът на популацията ще доведе до остър недостиг на жилища.

Проблемът се задълбочава в урбанизираните райони, защото много хора мигрират от селата към градовете, където работните места са повече и стандартът на живот е по-добър. До 2050 г. половината от населението във всички африкански райони ще живее в градове. Именно затова частният сектор и правителствата из целия континент харчат над 100 млрд. долара за създаването на нови големи градове. Изграждат се както утопични крайморски бизнес центрове и технологични комплекси, така и футуристични жилищни зони. Това показва доклад на анализиращата имотния пазар компания Estate Intel, пише Quartz.От 18-те анализирани от фирмата проекти, пет са на Нигерия и когато бъдат приключени, те ще се простират на 25 млн. квадратни метра площ. Нигерия, която е вече най-заселената африканска страна, до 2050 г. е на път да стане държавата с най-голямо население. Там са планирани пет нови града. Създаването на нови градове обаче не се води само по броя население – островната държава Мавриций, на чиято територия живеят само 1.2 млн. души, е планирала четири големи нови града.

Тъй като територията във вече съществуващите урбанизирани центрове е оскъдна, повечето от новите градове ще са разположени в покрайнините на съществуващите населени места. Тази отдалеченост е необходим компромис, тъй като на новите градове ще им трябва съвсем нова, по-ефективна инфраструктура, която да е независима от съществуващите канализации, пътища и захранване.

Въпреки изграждането на нови градове, малко вероятно е те да имат особено голям позитивен ефект за недостига на жилища. Причината е, че новите проекти игнорират социалноикономическите реалности на местното население. След построяването си повечето от луксозните апартаменти ще останат недостъпни за мнозинството от африканските граждани заради високата си цена. Проектът за 2 млрд. долара Diamniadio Lake City на Сенегал вече търпи критики, че е  „планиран без да бъдат взети предвид обитателите му“.


Коментари: 0