Агенция „Митници“ е открила нелегален спиртопровод във „Винпром Карнобат“

От Агенцията искат складовете да бъдат затворени още 60 дни

Агенция „Митници“ е открила нелегален спиртопровод във „Винпром Карнобат“
3230 ~ 1 мин. четене
Агенция „Митници“ съобщи на брифинг днес, че при проверка на складовете на „Винпром Карнобат“ е открит нелегален спиртопровод. "Тръбата е част от производствен процес на дестилация в данъчен склад. На нея е установен нерегламентирано поставен кран, от който може да бъде извеждан метилов алкохол, спирт от данъчния склад, без да излиза от измервателните устройства, които предават към агенция "Митници", каза заместник-директора на Агенцията Юлиян Мирков.

Според Мирков по този начин се ощетява бюджета. По време на брифинга бяха показани и видеоматериали от открития спиртопровод, който няма как да бъде контролиран от измервателните средства. По данни на Агенцията с подобно устройство, щетите могат да се окажат много големи, тъй като на 100 литра се плаща 1000 лв. акциз.

Служители от заводите на Миню Стайков излязоха на протест днес като блокираха главната улица, през която минава трафика от Карнобат към Бургас и София. Според информация на bTV протестиращите са нападнали и митнически екип, но жандармерията е успяла да успокои хората.

Кметът на Карнобат Георги Димитров се опасява, че ако фабриките за алкохол бъдат затворени, това ще е пагубно не само за Карнобат, ами и за целия регион. „Градът е зависим от този бизнес. Имаме почти нулева безработица, внасяме на ден над 1500 човека благодарение главно на този работодател“, обясни Димитров. 

Работниците заплашиха, че ако не бъде отворен заводът за спирт, техните протести няма да приключат и ще стигнат до София. Припомняме, че собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков бе арестуван при специализирана акция на 6 септември, заедно с още 10 души.
Подкрепи Economic.bg