„Агрион“ дава безплатни юридически съвети

Компанията съдейства на собствениците на земя да уточнят наследствените си права и прави безплатна оценка на имотите

„Агрион“ дава безплатни юридически съвети
Автор: Агрион Финанс

Собственици на земеделска земя и арендатори ще могат да получат безплатни юридически консултации от Агрион, обявиха от земеделското дружество. Висококвалифицираният екип ще консултира всички желаещи първоначално в офисите в София на 14 ноември 2018 г., а ден по-късно- на 15 ноември юристите на компанията ще посетят офисите във Варна, Бургас и Русе.

„От началото на следващата година обмисляме да организираме ежемесечно „Ден на безплатните правни консултации“ в регионалните офиси на компанията“, обявиха от ръководството на „Агрион“. Така всеки един притежател на земя, който има казус със собствеността си или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения, може да се обърне към юристите на земеделското дружество и да получи безплатен съвет. Датите и офисите, в които ще има юристи, ще бъдат обявени на фейсбук страницата на компанията и на нейния сайт.

„С извършването на безплатни юридически консултации искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да решат казусите, свързани със земеделската земя и да вземат информирано решение какво да правят с нея“, казаха от ръководството на дружеството. Освен правни консултации „Агрион“ е готова да съдейства и с проверка на собствеността на парцелите, както и да направи безплатна оценка на имота.

Именно услугите, които земеделското дружество предлага в регионалните си офисите, превърнаха компанията в предпочитан партньор на собствениците на земя и земеделските производители. Според проучване на нагласите на притежателите на имоти, дружеството е най-разпознаваемия бранд в агросектора и се ползва с най-голямо доверие в бранша. Над 53% от анкетираните разпознават името „Агрион“. Проучването показва още, все повече хора са посетили някой от регионалните офиси на компанията в опит да сключат сделка или да ползват някоя от услугите, които предлага лидерът в управлението на активи.

Сред най-сериозните казуси, с които се сблъскват юристите на „Агрион“, е наследяването на земеделска земя. Често наследниците са повече хора, живеят в различни градове, често част от тях живеят в чужбина, не се познават или не са в добри взаимоотношения, което прави ситуацията изключително заплетена. Поради тази причина наследените ниви запустяват или за тях се водят тежки съдебни битки.

Голяма част от хората не са наясно какви документи са необходими при наследяване, делба на имоти или планирана сделка със земеделска земя и кои институции ги издават. Експертите на „Агрион“ могат да съдействат в процеса на набавянето на необходимите документи при постигане на съгласие за сделка.

Други чести проблеми, с които се сблъскват специалистите по поземлени отношения, са свързани с договорите за наем и аренда. Собствениците на земя често не са наясно с процедурата по отдаване под наем или аренда и търсят юридическа помощ, за да получат адекватно заплащане при отдаването на собствената си земя. Други пък се интересуват от условията за разваляне на аренда, когато тя не е изгодна.

Последните години арендаторите също имат сериозен интерес към юридическите услуги на „Агрион“. Най-честите проблеми са свързани с правата и задълженията по договорите, както и с декларирането им и случаите дублиране на договори за едни и същи имоти. Непълната регламентация в тази област често създава затруднения, както за собствениците, така и за ползвателите на земеделски земи.

„Екипът от юристи на „Агрион“ е тясно специализиран в поземлените отношения и е готов да съдейства и при най-заплетените казуси, свързани със собствеността на земята“, казаха от земеделското дружество. Те се наложиха на пазара като лидер при решаването на т. нар. трудни сделки, където броят на наследниците е голям. Експертите на дружеството са осъществявали сделки дори с 30 и повече наследници и казуси, които първоначално изглеждат трудно разрешими. 
Коментари: 0