Airbus е почти готов с транспортния самолет BelugaXL

Първият самолет ще лети от средата на 2018 г. и ще влезе в експлоатация през 2019 г.

Airbus е почти готов с транспортния самолет BelugaXL

Първите големи секции от следващото поколение транспортни самолети на Airbus, BelugaXL, пристигнаха в хангара за финален монтаж (L34) в Тулуза. Първият от петте BelugaXL ще лети от средата на 2018 г. и ще влезе в експлоатация през 2019 г.

След петдневно нощно пътуване конвоят от фабриката на „Aernnova“ в Берантевила, североизточна Испания, пристигна с необходимите панели (два странични и един централен) за завършване на задната секция на BelugaXL.

Заедно със следващите работни процеси, които се извършват от други партньори, секцията ще оформи първия BelugaXL. Дизайнът на самолета е подобен на настоящата Beluga с товарна конструкция на гърба, а задният край и опашката са с нова концепция. 


BelugaXL стартира през ноември 2014 г., за да отговори на изискванията на увеличения капацитет за транспортиране на Airbus след 2019 г. Новите големи транспортни средства за превоз по въздух са базирани на A330-200 Freighter с големи възможности за повторна употреба на съществуващите компоненти и оборудване. 

Airbus е глобален лидер в аеронавтиката, космоса и свързаните с тях услуги. През 2016 г. компанията генерира 67 милиарда евро постъпления с обща работна ръка от около 134 000 служители. Airbus предлага най-широката гама от пътнически самолети с от 100 до над 600 места. Airbus е и европейски лидер, предлагащ военни транспортни самолети, както и втория по големина производител в космическата индустрия. При хеликоптерите, Airbus предлага най-ефективните граждански и военни роторни решения в световен мащаб. 

Коментари: 0