Airbus представи новия си товарен самолет Beluga XL

Дизайнът е посветен на кит и е избран след анкета сред 20 000 служители на компанията

Airbus представи новия си товарен самолет Beluga XL

Снимка: Airbus/J.B.Accariez

8482 ~ 1 мин. четене

Airbus показа въображение в дизайна на най-новия си товарен самолет Beluga. Новият BelugaXL (Airbus A330-700L) беше представен в Тулуза, Франция, по-рано тази седмица със специален дизайн. Носът на самолета е изрисуван като усмихнат кит.

Тази окраска е избрана след гласуване от 20 000 служители на авиационната компания, които са можели да избират измежду 6 варианта на дизайна. Победителят е получил 40% от гласовете, обявиха от компанията.

 Новата машина се основава на самолета A330-200, който стана известен като "Beluga", поради приликата му с бял арктически кит.

Понастоящем тези самолети пренасят части за всички самолети на Airbus от производствени обекти в цяла Европа до окончателните монтажни съоръжения в Тулуза, Хамбург или Тияндзин.

BelugaXL предстои да премине тестове преди първия си полет, планиран за лятото на 2018 година.

Решението за изграждането на BelugaXL бе взето през ноември 2014 г., за да се отговори на изискванията за капацитет за транспортиране и повишаване на капацитета на Airbus след 2019 г. Новите товарни самолети се основават на товарния A330-200 с голяма употреба на съществуващите компоненти и оборудване. 

Първият от петте BelugaXL ще полети през лятото на 2018 г. и ще влезе в експлоатация през 2019 г., казват още от компанията.

Подкрепи Economic.bg