Акциите на Kodak се сринаха с 40%

Инвеститорите започнаха разпродажбата на книжата, след като правителството отказа да финансира компанията

Акциите на Kodak се сринаха с 40%

Снимка: БТА

Акциите на Eastman Kodak паднаха с около 40% днес, приближавайки се до най-големия си еднодневен спад в историята. Сривът дойде като следствие на решението на американското правителство да блокира заем от 765 млн. долара за компанията, който щеше да се използва за разработването на съставки на ваксини срещу COVID-19. Забраната дойде заради „предполагаеми неправомерни действия“ от страна на ръководителите.

Международната корпорация за финансиране на развитието на САЩ (DFC) планираше да предостави заема на Eastman Kodak, като компанията се стреми да навлезе по-дълбоко на фармацевтичната арена.

Но алармите бяха задействани, след като висши депутати от Демократическата партия поискаха федералните регулатори да разследват транзакциите с ценни книжа, извършени от компанията и нейните ръководители, около момента, когато научи, че може да получи държавния заем.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че правителството ще разследва обстоятелствата около обявяването на заема. „Скорошните обвинения за неправомерни действия предизвикват сериозни опасения“, написа късно в петък в туитър американската компания за международно финансиране за развитие (DFC).

Акциите на Kodak нараснаха повече от пет пъти, тъй като търговците на дребно, използващи популярното приложение за търговия Robinhood купуваха акции, след като DFC обяви, че ще подпише писмо за интерес за предоставяне на заема на компанията.

Повече от 900 милиона акции са разменили собствениците си от момента на обявяването на заема.

Акциите на компанията паднаха до 9 долара за брой при старта на пазарна търговия в Ню Йорк днес.

Коментари: 0