Акциите на „Аякс“ поевтиняха с над 20% след загубата от „Тотнъм“

След отпадането на Шампионската лига холандският отбор загуби и 16 млн. евро от наградния фонд

Акциите на „Аякс“ поевтиняха с над 20% след загубата от  „Тотнъм“

Снимка: Twitter/UEFA Champions League

656 ~ 1 мин. четене
Акциите на холандския футболен шампион „Аякс“ се сринаха с 21% днес, след като снощи тимът загуби полуфинала от английския „Тотнъм“ и отпадна от Шампионската лига. Това беше първият достигнат полуфинал за отбора от 1996 г., като беше само на няколко минути от класирането до финала.

Бразилецът Лукас Мора оформи своя хеттрик за „Тотнъм“ вкарвайки в 96-ата минута на мача, с което общият резултат от двата двубоя стана 3-3. Но заради трита гола на чужд терен английският тим продължи напред.

В началото на борсовата сесия в Амстердам акциите на клуба поевтиняха с 21%, пише Bloomberg. Така на практика се изтрива цялата печалба, регистрирана седмица по-рано, когато тимът спечели първия двубой срещу „Тотнъм“ с 1:0 в Лондон. В последствие имаше лека корекция и към 11.50 ч. българско време спадът беше 17%.
Освен обезценяването на акциите, поражението струва на клуба още поне 15 млн. евро от наградния фонд, равняващи се на около 16% от приходите за 2018 г.

Въпреки пазарния срив акциите на „Аякс“ са все още 52% по-скъпи, отколкото бяха миналата година, когато тимът започна участието си в сегашното издание на Шампионската лига и постигна някои впечатляващи резултати срещу грандове като „Реал Мадрид“ и „Ювентус“.

Коментари: 0