Inditex започва да се възстановява след загубите през 2017 г.

Dow Jones отбеляза осма поредна седмица на ръст

Inditex започва да се възстановява след загубите през 2017 г.
Положителните настроения преобладаваха в петък върху Уолстрийт основно заради надеждите за търговско споразумение между САЩ и Китай. Това помогна на основните американски индекси финишират седмицата с понижения и NASDAQ и Dow Jones отбелязаха осма поредна седмица на растежи, а за широкия S&P 500 – седма. Бенчмаркът на 30-те сини чипа Dow Jones Industrial Average прибави близо 450 пункта към стойността си, поведен от J.P. Morgan и Goldman Sachs. Измерителят на американската икономика S&P 500 добави повече от процент в края на сесията, благодарение на енергийния и на индустриалния сектори, подкрепени от по-високите цени на петрола. 

Morgan Stanley, Citigroup и Bank of America напреднаха с над 3%. Технологичният NASDAQ пък прибави с 0.61% към стойността си. Подкрепата идва от страна на активните преговори между двете най-големи икономики в света, а китайският президент Си Дзинпин потвърди, че през седмицата ще се състоят нови преговори във Вашингтон. Лидерите на двете страни работят за споразумение преди крайния срок, но се обмисля вариант Доналд Тръмп да отложи този срок с нови 2 месеца. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски ДЦК леко се покачи до 2.663%, докато тази по 30-годишните американски облигации намаля до 2.993%. Европейските борси също завършиха седмицата с печалби под ентусиазма на пазарните участници от преговорите между Пекин и Вашингтон. Лондонският FTSE нарасна с над половин процент до 7236 пункта. Във Франция CAC скочи с 1.8% до 5153 пункта, а немският бенчмарк DAX добави 1.9% до 11 299 пункта. В петък министър-председателят на Испания Педро Санчес насрочи извънредни парламентарни избори, които ще се проведат на 28 април, а причината беше отхвърлянето на проектобюджета за 2019 г. от парламента.  Цената на европейския бенчмарк Брент премина съпротивата при 66 долара за барел и достигна най-високото си ниво за годината, след като намаляването на предлагането и съобщението от тази седмица за по-голямо от очакваното ограничаване на добива от Саудитска Арабия окуражиха инвеститорите.

Неработен ден – САЩ, Канада

Днес борсите в САЩ и Канада ще останат затворени. Съединените щати отбелязват деня на Джордж Вашингтон, а северната им съседка празнува Деня на семейството. Във вторник работното време ще бъде стандартно.

Финансови отчети за Q4 

Днес британският гигант Reckitt Benckiser с пазарна капитализация от 42.44 млрд. долара ще публикува финансовите си резултати за последното тримесечие на изминалата година. Очакванията на анализаторите са за 196.78 долара печалба на акция (EPS) и приходи в размер на 3.31 млрд. долара.

Испанският гигант Inditex, собственик на редица успешни модни брандове като ZARA, претърпя завидно поевтиняване от средата на 2017 година, но през последните няколко седмици дава индикации за възстановяване на част от загубите. Очакваме потвърждение на пробива при 23.60% на Фибоначи, като ако това се случи, следваща съпротива ще има при 50-седмичната средна. 

Покупка със средносрочен характер е възможна с цел 27.50 и 30 евро на акция. Популярната валутна двойка поддържа движение в низходящ канал, а след като котировките се оттласнаха от 200-дневната средна, сега „кръжат“ около 50-дневната пълзяща ЕМА. При понижение ще може да се влезе в къса позиция с първа цел 140.00 и втора при 138.00, а при ръст – до стойностите около 200-дневната при 144.50.

Кафето образува подкрепа при 95 долара, като очакванията ни са тя да остане стабилна и този път и да даде тласък на суровината първоначално до 100, а скоро след това и до 104 долара около 50-дневната средна. Знак за покупка ще може да се приеме възходящото пресичане на Стохастик и излизането му от зоната около нулата.

Немският индекс успя да прекъсне серията разпродажби от миналата година и от началото на настоящата бележи повишения, които обаче са ограничени под 11500 пункта. Образуваната дивергенция и възходът на Стохастик дават предпоставки за продължаване на тренда и пробив на съпротивата. При неуспех ще може да се влезе в къса позиция с цел 11000 пункта.
Коментари: 0