Акциите на Tesla поевтиняха заради проблемите на компанията

Производителят на едноименните електромобили не успява да вдигне производствения темп до нужното ниво

Акциите на Tesla поевтиняха заради проблемите на компанията

Снимка: БТА

Акциите на Tesla поевтиняха с около 8% (към 17:15 ч. българско време), тъй като производителят на едноименните електромобили през четвъртото тримесечие на 2018 г. е доставил по-малко от очакваното бройки от новия бюджетен Model 3, пише Reuters.  През последните три месеца на годината компанията е доставила малко над 63 хил. електромобила Model 3, но очакванията на анализаторската компания FactSet са били за почти 65 хил. доставени коли.

Другата причина за поевтиняването на акциите е фактът, че на фирмата ѝ се наложи да понижи с 2000 долара цените на всички свои коли, тъй като САЩ отмени данъчните облекчения за собствениците на електромобили Tesla.

Производството на компанията на предприемача Илон мъск през четвъртото тримесечие на 2018 г. е нараснало с 8% до над 86 хил. превозни средства. От тях над 61 хил. са били Model 3, което е повече от третото тримесечие, но все пак фирмата не е подобрила темпото си от 5000 произведени електромобила на седмица. Така проличава, че Tesla се затруднява да ускори производството на бюджетния си седан Model 3 – нещо, което е от ключово значение за финансовата стабилност на компанията в дългосрочен план.
Коментари: 0