Акциите на ZTE се сринаха с 40%

Компанията възобнови борсовата си търговия след споразумението със САЩ

Акциите на ZTE се сринаха с 40%
Акциите на ZTE се сринаха с 40% в сряда, като това изтри около 3 милиарда долара от пазарната ѝ стойност, предава CNN. Новината идва дни след обявяването на официалното решение за спасяването на китайската компания. 

Припомняме, че през април САЩ забрани на американските доставчици да продават части на ZTE с мотива, че тя не е спазила договор от 2017 г., нарушавайки санкциите срещу Иран и Северна Корея. 

Решението на американското търговско ведомство на практика доведе до блокирането на дейността на китайския играч за два месеца. Логично, преустановена бе и борсовата търговия, като това се случи на 17 април.

Миналата седмица американският министър на търговията Уилбър Рос официално потвърди новината за премахването на забраната. За сметка на това ZTE се ангажира да плати глоба от общо 1.4 млрд. долара и да реорганизира изцяло висшия си мениджмънт, включвайки и американски мониторингов екип.  

Късно във вторник ZTE обяви, че е поискала акциите ѝ отново да започнат да се търгуват. Така в сряда в Хонконг те се задържаха на най-ниските си нива от над година насам. 

Новината за срива не е изненада всъщност. По-рано анализаторите прогнозираха, че акциите на ZTE ще паднат рязко при възобновяването на борсовата им търговия заради продължителното блокиране на дейността ѝ. 
Коментари: 0