Google представи Android 8

Новата версия ще бъде изпратена към всички настоящи модели устройства от сериите Nexus и Pixel

Google представи Android 8

Американската компания Alphabet, която е собственик на Google, представи новата версия на мобилната си операционна система Android – 8. Това се случи чрез излъчването на живо на кратък клип в понеделник по време на слънчевото затъмнение.

По традиция на всяка нова версия на системата се дава следващата буква от английската азбука, а по-късно се представя цялото име, което винаги е на нещо сладко. Използваните имена досега са Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat.

След KitKat очакванията бяха, че N ще бъде Nutella, но след като това не се случи, сега, макар всички да очакваха новото име за O да е Oreo, никой не беше напълно сигурен дали компанията ще го приеме. В интернет дори се появи снимка, която загатваше, че версия 8 може да се казва Orangina. Сега обаче новото име е официално – Oreo.

Сред нововъведенията в системата са по-бързо включване, ограничаване на работата на заден фон, за да бъде по-бърза работата на устройството, а и за да се пести батерия. Включена е опцията системата да запаметява потребителските имена и пароли за различните приложения с цел по-бързо вписване в тях, добавена е поддръжка на функцията „картина в картината“, при която потребителят може да гледа видео или да води видеоразговор, правейки още нещо на устройството си. Сред подобренията са още нови емотикони, по-висока защита и т.н. Пълният списък може да разгледате на тази страница.

От Alphabet заявиха, че скоро новата версия ще бъде изпратена към всички настоящи модели устройства от сериите Nexus и Pixel - Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X, и Nexus Player. От компанията добавят, че работят в тясно сътрудничество с хардуерните си партньори и до края на 2017 г. Huawei, HTC, Essential, General Mobile, HMD Global, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp и Sony би трябвало да започнат да ъпгрейдват устройствата си до Android Oreo.

Коментари: 0