Алтерко Роботикс се похвали с високи нива на сигурност на своя часовник MyKi

Заявките за доставка бележат ръст през последните пет дни, през които се разрази дискусия по темата за сигурността

Алтерко Роботикс се похвали с високи нива на сигурност на своя часовник MyKi

Снимка: Алтерко Роботикс

Темата за сигурността на детските смарт часовници стана обект на дискусии в международен план през последните дни. Редица европейски експерти алармираха, че конкретни марки са с тревожно ниско ниво на сигурност. Разработката на Алтерко Роботикс MyKi обаче не е в списъка на посочените несигурни брандове. 

Часовникът MyKi няма нито една от посочените от експертите „дупки в сигурността“, които позволяват на неоторизирани лица достъп до информацията в часовника, като устройството не може да бъде използвано като инструмент за подслушване. Поради своето високо ниво на защита MyKi към момента не е забранен за продажба в нито една държава, включително в Германия. Нещо повече – поръчките от нови клиенти рязко са се повишили, съобщават от компанията. 

Заявките за доставка на детския GPS/GSM часовник MyKi регистрират впечатляващ ръст през последните пет дни, а от началото на тази седмица смарт часовникът е наличен и в магазинната мрежа на Vodafone в Румъния. Българската IoT компания Алтерко Роботикс отчита голямо покачване на търсенето на своя топ продукт, благодарение на обществения и медиен интерес от последните дни към темата за сигурността на детските смарт часовници. 

„Интернет е пълен с оферти за детски смарт часовници, но над 90% от тях са неизвестни марки, а потребителите, за съжаление, не си задават въпроси за сигурността, когато ги поръчват. В повечето случаи водеща е само цената“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс. „Хубаво е, че европейски експерти по сигурността обърнаха внимание на това, което ние отдавна знаем – липсата на защита на данните при китайските аналози“, смята още той. 

Българският продукт MyKi се отличава с това, че използва криптиран канал за свързаност между приложението и часовника. Всеки часовник MyKi разполага с уникален таен ключ, който се знае само от производителя по подобие на кредитните карти. Този ключ се използва за криптиране на информацията и предаване на данните. В същото време, сървърите, които се използват за поддържане на комуникацията чрез часовниците, се намират във Европа, покривайки най-високите изисквания за сигурност срещу неоторизиран достъп до информацията. 

MyKi няма и широко коментираната шпионска функция „Voice Monitoring“. Единственият начин е родителят да зададе на часовника да го набере на определен номер или родителят да набере часовника. При такава ситуация обаче, часовникът изобразява на екрана, че има изходящо повикване, след което следва силен звук на позвъняване и по време на целия разговор устройството остава включено. Дори тази опция обаче е достъпна според държавата. Например в Румъния, Германия и редица други страни тя не е активна, защото това е изискване на мобилния оператор и е съобразено със спецификите на местния пазар.

По данни на компанията вече над 130 000 деца използват продукта и досега няма нито един сигнал, свързан със сигурността на данните или използването на часовника за незаконна дейност. 

MyKi e и единственият детски смарт часовник в Европа, който предлага услугата 24-часова поддръжка с време на реакция до 30 минути независимо по какъв начин е постъпило запитването от потребителя – по email, през Facebook, телефон или директно от самата апликация MyKi Watch. Към момента екипът на MyKi предлага поддръжка на над 10 езика. Достатъчно е да се натисне иконата за Support в приложението MyKi Watch и веднага ще се появи чат прозорец, в който потребителят може да зададе въпрос.

За MyKi и сигурността на данните

Продуктите MyKi (MyKi Watch и MyKi Touch) са умни часовници, предназначени за деца над 4-годишна възраст. Те работят със SIM карта и са устройства от ново поколение, които позволяват на родителите да наблюдават местоположението на децата си и едновременно с това да комуникират с тях чрез телефонни разговори и текстови съобщения. Те служат като GPS, GSM и часовник и помагат на родителите да се чувстват спокойни за безопасността на най-милите си същества.

Продуктите MyKi са бранд, регистриран в ЕС, и са производство на  IoT компанията Алтерко Роботикс, част от холдинга Алтерко АД. Алтерко Роботикс  разработва фърмуера на устройствата и мобилното приложение в сътрудничество с други компании, които са част от холдинга Алтерко. Алтерко Роботикс прилага най-високите стандарти за сигурност, за да гарантира защита на личните данни. Алтерко Роботикс е администратор на лични данни, регистриран в Комисията за защита на личните данни под идентификационен номер 418975.

Към момента продуктите MyKi се предлагат в повече от 60 страни в сътрудничество с над 25 мобилни оператора по света, обслужвайки стотици хиляди доволни клиенти – както деца, така и родители. Продуктите MyKi имат ясен произход и предоставят на крайните потребители подробна информация за обработката на данните. Предоставяйки услугата MyKi, Алтерко Роботикс извършва строг контрол, за да се предотврати неоторизиран достъп до личните данни, които съхранява. 
Коментари: 0