Amazon започва да прилича на авиокомпания

Електронният търговец удвоява самолетния си парк

Amazon започва да прилича на авиокомпания

Снимка: Amazon Press Center

984 ~ 1 мин. четене

Най-големият електронен търговец в света Amazon ще удвои самолетния си парк до юни тази година, с което ще опита да тласне напред своята товарна компания Amazon Air в конкуренцията с превозвачи като FedEx и UPS. Това се казва в проучване, цитирано от CNBC, според което попълването на флота е започнало през май 2020 г.

Amazon Air сега прави средно 140 полета на ден. Разширяването на аеропарка е сигнал за „скока на растежа тази пролет“, се казва още в доклада на Chaddick Institute for Metropolitan Development към университета DePaul.

Очакванията на анализаторите са, че с добавянето на нови самолети към флота броят на полетите ще нарасне до над 160 до юни 2021 г. Това би означавало, че за тези 13 месеца Amazon Air ще е удвоила размера си.

Въздушният флот на Amazon е важна част от стратегията на компанията за постигане на все по-амбициозните еднодневни и двудневни цели за доставка. Гигантът започна тихо тестване на въздушни товарни операции в Уилмингтън, Охайо през 2015 г. като част от проект под кодовото име „Aerosmith“. Оттогава Amazon Air нараства бързо, особено по време на пандемията на коронавируса.

Amazon наема по-голямата част от товарните си самолети чрез Atlas Air Worldwide Holdings и Air Transport Services Group. През януари обаче закупи 11 използвани машини Boeing 767-300 от Delta и WestJet. Когато те влязат в експлоатация до края на 2022 г., Amazon ще разполага с флот от над 85 самолета. Това е далеч от FedEx, която има 679 на брой и от 572-та на UPS.  

Траекторията на растеж на Amazon обаче сблъсква компанията с големите спедитори. Morgan Stanley прогнозира, че гигантът ще може да използва своите логистични операции то край до край, така че да започне да предлага доставка на външни страни още тази година.

Подкрепи Economic.bg