Тръмп и митата му са най-голямата заплаха за автоиндустрията в САЩ

Асоциацията Global Automakers призова Тръмп да се откаже от новата си идея за противопоставяне с Брюксе

Тръмп и митата му са най-голямата заплаха за автоиндустрията в САЩ
612 ~ 1 мин. четене
Потенциалните мита на Вашингтон срещу ЕС са най-голямата заплаха за автоиндустрия на САЩ. Това предупреждение отправи председателят и главен изпълнителен директор на американската автомобилна асоциация Global Automakers Джон Бозела.

„Няма съмнение, че американската автомобилна индустрия е преуспяваща. На почти рекордни равнища сме по отношение на продажбите, а също и по отношение на производството на коли и износа им към страни по целия свят”, каза Бозела, цитиран от CNBC. „Така че ние една много добра дейност и сме много притеснени, че митата ще сложат край на това”, добави той.

Предупреждението на председателя на Global Automakers идва на фона на продължаващите заплахи на американския президент Доналд Тръмп по адрес на някои от основните търговски партньори на САЩ от Азия и Европа. Заплашените страни отговориха, че ще предприемат ответни мерки, ако думите на Тръмп се превърнат в дела.

Вашингтон вече наложи мита върху вносните европейски стомана и алуминий и в момента провежда ново проучване дали националните интереси на САЩ биват ощетявани от вносните автомобили и автомобилни части от ЕС. Въпросното изследване може да стане основа за нови мита срещу най-големия търговски блок в света.

Според Бозела обаче въпросните мита ще повишат цените на авточастите и ще направят по-скъпо производството на коли и камиони в САЩ. „Това би било истински шок за системата”, смята той.
Подкрепи Economic.bg