Американският Сенат одобри законопроект срещу китайската технологична заплаха

Обширният пакет също така предвижда финансиране на заводи за полупроводници, които да подкрепят американското автомобилостроене

Американският Сенат одобри законопроект срещу китайската технологична заплаха

Снимка: БТА

996 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Във вторник американският Сенат одобри с 68 на 32 гласа обширно законодателство, целящо да засили способността на страната да се конкурира с китайските технологии. Желанието за твърда линия в отношенията с Пекин е една от малкото теми, подкрепяни и от двете основни партии в дълбоко разделения Конгрес на САЩ, който се контролира от демократите на президента Джо Байдън.

Законодателството предвижда около 190 млрд. долара за укрепване на американските технологии и изследвания - и отделно ще одобри изразходването на 54 млрд. долара за увеличаване на американското производство и изследвания в областта на полупроводниците и телекомуникационното оборудване. Включват се и 2 млрд. долара за чипове, използвани от производителите на автомобили, където има огромен недостиг и значителни производствени съкращения.

Законопроектът трябва да премине в Камарата на представителите, за да бъде изпратен в Белия дом за подпис от Байдън и превръщането му окончателно в закон.

Пакетът съдържа редица други разпоредби, свързани с Китай, включително забрана за изтегляне на приложението за социални медии TikTok на правителствени устройства и ще блокира закупуването на безпилотни летателни апарати, произвеждани и продавани от компании, подкрепяни от китайското правителство. Законодателството също така би позволило на дипломати и тайвански военни да покажат знамето си и да носят униформите си, докато са в Съединените щати на официални посещения.

Също така въвежда нови санкции срещу китайски субекти, ангажирани с американските кибератаки или кражба на американска интелектуална собственост и предвижда преглед на контрола върху износа на артикули, които биха могли да бъдат използвани в подкрепа на нарушенията на човешките права.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер, съавтор на мярката, предупреди за ужасните последици от нефинансирането на научните изследвания в крак с Китай.

„Ако не предприемем нещо, дните ни като доминираща суперсила може да свършват. Ние няма да позволим тези дни да свършат под наше наблюдение. Не искаме да видим как Америка ще стане средна нация през този век“, каза Шумер.

Байдън похвали законопроекта: „Ние се състезаваме за победа в 21-ви век и стартовият пистолет гръмна. Не можем да рискуваме да изостанем.“

Американският министър на търговията Джина Раймондо заяви, че финансирането може да доведе до създаването на 7 до 10 нови американски полупроводникови завода.

Много американски компании похвалиха законопроекта. General Motors Co заяви, че законодателството „представлява важна стъпка за справяне с недостига на полупроводници, който продължава да оказва влияние върху автомобилното производство в САЩ“.

Някои критици оприличиха желанието на Сената да финансира усилията на Китай за високотехнологично индустриално развитие, наречено „Произведено в Китай 2025 г.“, което отдавна раздразни САЩ.

Законопроектът също така се стреми да противодейства на нарастващото глобално влияние на Пекин чрез дипломация, като работи със съюзници и увеличава участието на САЩ в международни организации.

Сенаторът Мария Кантуел отбеляза, че законопроектът ще разреши разходите на НАСА и нейната мисия на Артемида до Луната. „Както Китай даде да се разбере, че те отиват на Марс, ние се връщаме на Луната, за да се подготвим да отидем на Марс“, каза Кантуел.

Подкрепи Economic.bg