Американските индекси продължиха възходящото движение

Златото расте, но все още не може да премине ключовото ниво от 1700 долара

Американските индекси продължиха възходящото движение

Снимка: БТА

312 ~ 2 мин. четене

Американските индекси продължиха възходящото движение в понеделник. Инвеститорите стават все по-оптимистично настроени към бързото възстановяване на икономиката на фона на петъчните добри показатели за пазара на труда в САЩ. Всички щати са намалили рестрикциите около пандемията, отбелязва дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Положителното движението бе водено от компании, които ще спечелят от скоростно възстановяване на икономиката като American Airlines и United Airlines. Масовите протести подтикнати от смъртта на Джордж Флойд отново останаха игнорирани от пазарите. S&P 500 достигна зелена територия спрямо началото на годината, след като се покачи с 38 пункта, или 1.2%, до 3 232. Dow Jones нарасна с 461 пункта до 27 572, а Nasdaq Composite отскочи с 1.1%.

Немското промишлено производство е спаднало със 17.9% през април спрямо предходния месец. DAX и FTSE не успяха да преминат на зелена територия в понеделник, след като се понижиха с около 0.2%.

Фючърсните контракти на WTI и Brent се понижиха с над 3%, след като Саудитска Арабия заяви, че няма да добави доброволни съкращения в производството на петрол над определените по време на срещата на OPEC+. Производителите от групата се договориха в събота да поддържат съкращенията, равни на около 10% от глобалното предлагане и през юли. Спот курсът на златото се повиши с 0.76%, но кюлчетата не успяха да прекосят психологическото ниво от 1 700 USD за тройунция.

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

Акцентът във вторник ще падне върху икономическите данни от САЩ за запасите при търговия на едро в страната. Очакванията на анализаторите са запасите да се покачат с 0.4% на месечна база в сравнение с -0.8% от предходния месец.

Инструменти на фокус

Deutsche Lufthansa AG – 8 часова

След масовите разпродажби около пандемията и ограниченията в полетите в целия свят, компанията беше силно засегната. Разхлабването на рестрикциите около пандемията. Миналата седмица, компанията възобнови полетите до САЩ. Цената на акциите успя да пробие 200 периодната експоненциална средна и достигна ниво на съпротива от предходно ниво. Възможно е да видим лека корекция на пазара, след силното възходящо движение от последния ден, но като цяло нагласите ни остават бичи.

AUD/NZD – 4 часова

Валутната двойка се намира в силно ниво на подкрепа образувано от предходни дъна и 200 периодната експоненциална средна. Ако линиите на MACD успеят да се пресекат ще получим сигнал за обрат в тренда. Ако цената успее да се задържи над 1.0710 бихме получили възможност за пласиране на дълга позиция с добро взаимоотношение риск/печалба.

UK Crude – 1 часова

Добрите икономическите новини за пазара на труда в САЩ засилиха увереността на инвеститорите в бързото икономическо възстановяване от пандемията. Това от своя страна подкрепи цената на петрола. OPEC+ успяха да се съгласят ограничението в производството на петрол да продължи, но Саудитска Арабия се заяви, че няма да добави доброволни съкращения. Това попречи на цената на барел петрол да надшили 43 USD. В момента Brent се намира в зона на подкрепа.

US Tech 100 NAS – Дневна

Индексът успя да покрие масовите разпродажби около пандемията. В началото на седмицата дори успя да достигне нови върхове, като засега не получаваме индикации за забавяне на възходящото движение.

Подкрепи Economic.bg