Американските мита върху китайски вносни стоки вече са в сила

Това са първите изстрели в търговската война, коментират анализаторите

Американските мита върху китайски вносни стоки вече са в сила

Китайски инвеститори следят котировките на борсата

Снимка: БТА

580 ~ 1 мин. четене
Американските мита от 25% върху китайския внос в размер на 34 милиарда долара влязоха в сила, след като днес настъпи срокът, в който президентът Доналд Тръмп обяви, че ще ги въведе. Той беше 4,01 ч. по Гринуич (7,01 ч. българско време, 0,01 източноамериканско време), предаде Ройтерс.

Митата засягат 818 продукти, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори, припомня Франс прес.

Самият американски президент Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес.

Според Асошиейтед прес вероятното въздействие на митата ще бъде покачване на цените и спад на растежа.

Централната банка на Китай понижи курса на юана към долара преди въвеждането на митата, допълва ТАСС. Понижението е със 156 базисни пункта до 6,6336.

Асошиейтед прес отбелязва, че с въвеждането на митата САЩ и Китай са произвели първите изстрели в търговската война помежду си.

След въвеждането на американските мита Китай каза, че е принуден да даде "необходим отговор", предаде Франс прес. Не се уточнява какво ще е естеството на този отговор.

"Китай обеща да не стреля първи, но, за да защити фундаменталните интереси на страната и на народа си, Китай е принуден да даде нужния отговор", посочва китайското министерство на търговията в свое изявление. 

Пекин обеща по-рано да отвърне на Вашингтон по същия начин - с еквивалентни мита върху американски стоки, припомня Франс прес. Очаква се китайските мита да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар. Митата може да засегнат и автомобилния сектор или морските продукти.
Подкрепи Economic.bg