Американският фондов пазар отчете най-лошия период в историята си

Отрицателното въздействие върху настроението на търговците има и слабата статистика

Американският фондов пазар отчете най-лошия период в историята си
180 ~ 2 мин. четене

Началото на годината за американския фондов пазар е най-лошата в историята заради продължаващия спад в цените на петрола и опасенията на инвеститорите за забавянето на икономическия растеж в САЩ, пише MarketWatch.

Фондовият индекс Standard & P 500 за десетте борсови сесии през 2016 г. показа спад от 8%. Особено в последните пет дни той загуби 2.2%, приключвайки "на червено" за трета поредна седмица, а миналия петък беше на най-ниското си ниво от 25 август 2014 г., съобщава Bloomberg. Nasdaq Composite завърши деня при най-ниското си равнище от октомври 2014 г.

През изминалата седмица, Dow Jones Industrial Average загуби повече от 2%, Nasdaq - повече от 3%.

В петък, по-евтините акции на 30 компании, включени в индекса Dow Jones, също спаднаха.

Отрицателното въздействие върху настроението на търговците има и слабата статистика.

В САЩ продажбите на дребно през декември са намалели с 0.1% в сравнение с предходния месец, според Министерството на търговията. Обемът на промишленото производство през декември пада с 0.4%, по данни на Федералния резерв. Експерти прогнозираха средно намаление от само 0.2%. Темпът на спад в промишленото производство през ноември бе ревизиран към по-лош - до 0,9% спрямо 0,6% - предварително обявения.

В допълнение, индексът на производствената активност в Ню Йорк през януари се свлече до -19.4 пункта в сравнение с -6.2 за предходния месец.

Акциите на Walt Disney са намалели в края на търговия та с 5,3%, след като анализатори от Barclays влошиха препоръките си към тях.

Цената на ценните книжа на Citigroup спадна с 6.4%, въпреки добрите доклади. Банката, една от трите най-големи в САЩ, увеличи нетната си печалба през четвъртото тримесечие почти 10 пъти, което се дължи на намаляването на разходите и увеличаването на приходите. Коригираните доходи и приходи са по-високи от средните очаквания на пазара.

Акциите на Wells Fargo паднаха с 3.6%. Лидерът на американския ипотечен пазар и най-голяма американска банка по пазарна капитализация е снетна печалба през октомври-декември над очакванията.

Пазарната стойност на Goldman Sachs падна с 3.6%.

Курсът на ценните книжа на Intel падна 9,1%, най-големият спад сред компаниите от Dow Jones. Най-големият производител на микропроцесори през четвъртото тримесечие намалява нетния доход с 1% и разочарова инвеститорите прогнозираха печалба за текущото тримесечие.

Акциите на производителите на петрол Chevron и Exxon Mobil загубиха съответно 2,1% и 2%.

Капитализацията на  Activision Blizzard намалява с 1.4%.

Индексът Dow Jones Industrial Average в петък падна с 390.97 пункта (2,39%) - 15988.08 пункта.

Standard & P 500 в края на търговията спадна с 41.51 пункта (2,16%) и възлиза на 1880.33 пункта.

Стойността на индекса на Nasdaq Composite за ден потъна с 126.59 пункта (2,74%) - до 4,488.42 пункта.

Подкрепи Economic.bg