Американците изхвърлят половината от произведената храна

Последиците за околната среда са тежки

Американците изхвърлят половината от произведената храна
Половината от хранителните продукти, произведени в САЩ, се изхвърлят на боклука. Това сочи ново проучване, обхващащо официални данни, интервюта с десетки фермери, опаковчици, шофьори на камиони, изследователи, активисти и представители на правителството, пише британският вестник The Guardian

Американците изхвърлят почти толкова храна, колкото консумират. Търсенето на "перфектните" плодове и зеленчуци вреди сериозно на климата и оставя десетки милиони хора гладни. "Култът към съвършенството" не само задълбочава проблема с глада и бедността, но и води до тежки последици за околната среда. 

Видът играе огромна роля при избора на храна за жителите на Америка. Огромни количества от пресни продукти, отглеждани в САЩ, се оставят просто да изгният по полетата или се използват за храна на добитъка поради нереалистични и непоклатими козметични стандарти за вида им. Фермерите твърдят, че високо хранителна и питателна храна се изхвърля в името на недостижимо съвършенство, което търговците търсят.

"Всичко е заради недостатъците на продукцията", обяснява Джей Джонсън, който доставя пресни плодове и зеленчуци от Северна Каролина и централната част на Флорида. "Това, което се случва в нашия бизнес днес е, че ако продуктът не е перфектен, той се изхвърля. Или е идеален за тях, или го отхвърлят. И след това той просто остава", допълва Джонсън. 

Всяка година търговците на дребно и потребителите похабяват около 60 тона продукция на стойност около 160 млн. долара, или една трета от всички произведени храни. Но това са данните само за "надолу по веригата". Това, което се случва нагоре по нея, е още по-стряскащо. Зеленчуци и плодове редовно биват изоставяни още по полетата, за да бъдат спестени разходи за труд при прибирането на реколтата, пише "Фокус". 

Експертите отбелязват, че близо половината от производството на плодове и зеленчуци в САЩ се губи. 
Загубата на храна се отразява все по-често като спирачка за доходите на домакинствата, които губят около годишно 1,6 хил. долара за четиричленно семейство. 

В световен мащаб се губи около една трета от произведената храна, или 1,6 млрд. тона на обща стойност около 1 трлн. долари. Предприемане на действия за справяне с проблема не е невъзможно, показват страни като Дания. 

Специалистите предупреждават, че правителствата не могат да се борят с глада или изменението на климата, ако не бъдат намалени хранителните отпадъци, които "допринасят" с 8 % за глобалното замърсяване на околната среда - повече отколкото са показателите за Индия или Русия. 

Според Агенцията за защита на околната среда в САЩ изхвърлената храна е най-големият самостоятелен елемент в депата. Хранителни сметища са нарастващ източник на метан, далеч по-мощен парников газ от въглеродния двуокис. Но експерти признават, че това е само малка част от айсберга, който представлява мащабът на проблема. 
Коментари: 0