Американците стъпват на Марс през 2030 г.

САЩ и Русия продължават сътрудничеството по проекта до 2024 г.

Американците стъпват на Марс през 2030 г.

Снимка: БГНЕС

3809 ~ 2 мин. четене

От НАСА потвърдиха плановете си да изпратят на Марс астронавт през 30-те години на 21 в., предаде ТАСС. Това е съобщил директорът на НАСА Чарлз Болдън на международна конференция, посветена на подготовката на полети на хора до Марс. Тя е организирана от университета „Джордж Вашингтон” и от най-големите космически компании на САЩ.

Съединените щати ще бъдат в състояние да изпратят свои астронавти до Марс през 2030 г., заяви Чарлз Болдън.

„За нас Марс има огромно значение. Това, което ще научим за Червената планета, може да ни каже повече за историята и бъдещето на нашата родна Земя. Изследването на Марс ще ни помогне да разкрием тайните на съществуването на на живота извън Земята. Ние знаем, че някога на Марс е имало условия, подходящи
за живот”, казал директорът на НАСА.

„През следващата година ще изпратим на Марс апарата InSight за изучаване на нейното ядро. През 2020 г. ние, базирайки се на опита от „Кюриосити”, ще построим нов марсоход Mars 2020. Той ще ни помогне да подготвим мисии на Марс и, за пръв път, ще вземе образци от грунта, за да ги изпрати на Земята”, разказал Болдън.

Като следваща стъпка директорът на НАСА е определил изучаването на далечния космос. „НАСА ще изпрати следваща мисия до астероид през 2020 г., която ще се върне на Земята с образци от грунта му”, заявил Болдън.

Ръководителят на НАСА е уверен, че "сега САЩ са по-близо до кацането на Марс, както никога преди." За изпълнението на тази задача, той посочи необходимостта да се приложат редица мерки, включително създаване на нови системи, космически ракети носители, както и прилагането на нови технологии.

Важна стъпка към Марс е Международната космическа станция (МКС). Директорът на НАСА подчерта, във връзка с това САЩ и Русия неотдавна се споразумяха да продължат сътрудничеството си в рамките на проекта до 2024 г.

Източник: БТА

Подкрепи Economic.bg