Ананиев подписа заповедите, превръщащи „положението“ в „ситуация“

Почти нищо не се променя спрямо вчера, когато беше последният ден от извънредното положение в страната

Ананиев подписа заповедите, превръщащи „положението“ в „ситуация“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5774 ~ 2 мин. четене

Здравният министър Кирил Ананиев подписа четирите заповеди, които по силата на промените в Закона за здравето заместват разпоредбите в Закона за извънредното положение, който действаше до 23.59 ч. на 13 май. На практика почти нищо не се променя, освен че изразът „извънредно положение“ се заменя с „извънредна епидемична обстановка“, която ще действа до 14 юни. По усмотрение на Ананиев тя може да бъде удължавана неопределено време, без да се налага да се иска разрешение за това от Народното събрание.

Остава задължението за носене на маски на закрити обществени места, остава 14-девната карантина за всички, влезли на територията на страната от друга държава, както и забраната за работа на моловете и на детските ясли и детските градини. Конференциите, симпозиумите и други масови научни мероприятия също остават забранени в следващия месец.

Разрешени са посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при използване на максимум 30% от капацитета на залите. Много собственици вече заявиха, че няма да отворят, тъй като подобен начин на работа не е рентабилен.

Напълно затворени остават увеселителните и игрални зали, дискотеките и баровете, както и закритите търговски площи на заведенията за хранене и развлечения - ресторантите, заведенията за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарниците, пише в заповедта на министър Ананиев.

В друга заповед, също публикувана тази вечер, Ананиев удължава с един месец срока, в който работодателите трябва да осигурят дистанционна форма на работа на своите служители. Ако това не е възможно, фирмата трябва да осигури всички необходими мерки за предотвратяване на разпространението на Covid-19. „Алгоритъмът“ за това е посочен в отделно приложение към заповедта.

Коментари: 0