Ангелов обяви при какви условия ще се затягат мерките

Здравният министър е притеснен за рязкото увеличение на случаите в Кюстендил

Ангелов обяви при какви условия ще се затягат мерките

Снимка: МЗ

20811 ~ 2 мин. четене

Като условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната здравният министър посочи достигането на 200 заболели на 100 хил. души население за 14 дни. Той коментира ситуацията с нарастващия брой заболели в страната пред журналисти в Кюстендил. А това е градът, в който нарастващата тенденция е най-притеснителна за властите.

Мерки срещу COVID-19

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов също отчете нарастващата тенденция на новите случаи на COVID-19, но беше категоричен, че не само няма да се затягат мерките, а дори може да се разхлабват някои все още действащи. Припомняме, че през есента и премиерът Бойко Борисов, и здравният министър Костадин Ангелов месеци наред бяха категорични, че нищо няма да се затваря, въпреки че тогава здравната система издъхваше под натиска на огромния брой болни. Имаше случи и на хора, които умираха пред болниците, в линейките и по коридорите заради невъзможност да бъдат приети за лечение. В крайна сметка, след като ситуацията стана непоносима и благодарение на множеството медийни репортажи, властта предприе мерки за ограничаване на разпространението.

„Притеснителна е тенденцията по отношение покачване нивата на заболеваемостта от COVID-19, която наблюдаваме в град Кюстендил. В последните 10 дни имаме експоненциално нарастване на броя хоспитализирани - от 12 до 73 към днешна дата“, обясни проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че засега няма данни този ръст да се дължи на събирането на много хора на едно място, т.е. на нарушаване на противоепидемичните мерки. По думите му може да се предположи, че предаването на инфекцията в града става по контактно-битов път. Показателен за това е фактът, че има заболели цели семейства, на които се провежда болнично или домашно лечение.

„Информацията до момента не ни дава основание да твърдим, че подобна притеснителна тенденция има и в други градове“, категоричен беше Ангелов.

Пред представители на медиите здравният министър коментира и очакваните доставки на ваксини срещу COVID-19: „Въпреки че днес не получихме дозите от ваксината на Pfizer/BioNTech заради лошите метеорологични условия в Германия, цялостната имунизация на българските граждани, получили първа доза от тази ваксина, ще бъде завършена навреме, тъй като за тях се пази и втората доза“. До края на месеца България очаква около 260 хил. дози от оксфордската ваксина, както и още доставки от двете иРНК ваксини. Успоредно с това текат и преговори за осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт на Moderna.

 

Подкрепи Economic.bg