Ангелов: Ще отнеме десетилетие преди да приемем еврото

Сега сме в предверията на чакалнята за Еврозоната

Ангелов: Ще отнеме десетилетие преди да приемем еврото

Снимка: Screenshot/Nova

2294 ~ 1 мин. четене
Можем да очакваме поне едно десетилетие подготовка и реформи, за да можем да приемем еврото. Това смята икономистът Георги Ангелов, който коментира новината за получената преди дни подкрепа от Еврогрупата за влизането на България в чакалнята на Еврозоната. 

Последните страни, присъединили се към еврото, са престояли в чакалнята на Еврозоната около десетилетие, напомни експертът в ефира на Нова тв. Според него и на нас ще отнеме много години преди да сменим официално валутата си. 

Тепърва предстоят редица реформи на различни нива в държавата. „Покажете реформите и тогава ще ви кажем добре дошли, казаха от Европа. Все още не сме влезли дори в чакалнята на Еврозоната. Сега сме в предверията на чакалнята”.

На практика Еврозоната обяви готовност да приеме България в чакалнята след около година. По-рано зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис обясни: „Ще наблюдаваме финансовия сектор, ефективността на институциите, несъстоятелността, борбата с прането на пари, управлението на държавните предприятия, съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в България”.
Подкрепи Economic.bg