Англия готова да приеме Мондиал 2022

Заради скандалите около ФИФА, Световното през 2022 е възможно да бъде отнето от Катар

Англия готова да приеме Мондиал 2022
344 ~ 2 мин. четене

Англия може да приеме Световното първенство през 2022 година, ако то бъде отнето от Катар, заради обвиненията в корупция и подкупи във ФИФА. Това заяви британският министър на културата, медиите и спорта Джон Уитингдейл в изказване пред Камарата на общините в британския парламент. 

След като Англия направи неуспешна кампания за домакинството на Мондиал 2018, което бе спечелено от Русия, Уитингдейл заяви, че страната е готова да приеме следващото световно, ако то бъде отнето от Катар.

„Ако се реши да бъде променено нещо, мисля, че е малко вероятно да дадат Мондиал 2022 на друга европейска страна. Ако ФИФА обаче ни попитате дали сме готови за такъв форум, дали имаме необходимите съоръжения, то ние можем да приемем този турнир“, каза Уитингдейл.

Изненадващата оставка на президента на световната федерация Сеп Блатер във вторник засили призивите надпреварата за домакинството на Мондиал 2022 да бъде възобновена, тъй като и в нея има съмнения за корупция.  Организаторите от Катар винаги са отричали да има каквато и да е корупция в тяхната кандидатура.

Според правилата на ФИФА Световното първенство не може да се проведе на един и същ континент 2 пъти подред. 

"По отношение на решението за провеждане на Световната купа през 2022 г. в Катар, то очевидно е нещо, което наблюдаваме, но в момента това решение остава. Ако бъде променено, мисля, че председателят на английската Футболна асоциация Грег Дайк внимателно наблюдава този процес. Ако Русия приеме Мондиала през 2018 г., то е твърде малко вероятно друга европейска държава да домакинства на този през 2022 г.", завърши спортният министър.  

Подкрепи Economic.bg