Ангелкова иска да привлича руски туристи в Шумен

Предстои да бъдат внесени новите промени в Закона за туризма за изграждане на новия туристически регистър

Ангелкова иска да привлича руски туристи в Шумен

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Автор: Ирина Илиева
Министерството на туризма планира обща среща с руски туроператори, на която ще предложи регионът на Шумен да бъде включен в програмите за постоянни туристически турове. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на туристически бранш от този регион. Според нея сега е най-подходящия момент за подобни разговори, защото сега стартират записванията за 2020 г.

Въпреки положителната тенденция при посещенията в региона, все още той изостава за сметка на останалите градове в страната. „Плиска, Преслав и Шумен трябва да се популяризират както сред младото поколение, така и пред чуждестранните посетители на България. Тези исторически места трябва да са сред основните маршрути на туристите, близостта им до Варна е голямо предимство“, каза още Ангелкова.

Според нея културно-историческият туризъм е основен продукт и важен фактор за развитието на целия сектор. „Той е ключов, за да бъде по-успешен сезонът, за да се насочат туристите към вътрешността на страната и целогодишно да има голям  брой посещения“, смята Ангелкова.

По данни на НСИ за местата на настаняване с поне 10 легла, в област Шумен са отседнали общо над 26 хил. души през периода януари-юни 2019 г., което е ръст с над 10% спрямо същия период на рекордната за туризма ни 2018 г. Всички реализирани нощувки в областта са над 47 хил., отчитайки повече от 21% ръст. Приходите от тях възлизат на общо над 1.7 млн. лв. – над 23% увеличение, като при чужденците този ръст е около 36%, отчита министерството.
Коментари: 0