АПИ отделя 5 млн. лв. за щетите по пътищата след бедствията

Парите, отделени от бюджета, са значително по-малко от необходимото

АПИ отделя 5 млн. лв. за щетите по пътищата след бедствията
140 ~ 1 мин. четене
Само 5 млн. лв. oт бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предвидени за отстраняването на нанесените от природните бедствия щети по пътищата, съобщи БГНЕС. Парите обаче са значително по-малко от необходимото за ремонтите, които са определени да започнат в началото на годината. 

От агенцията уверяват, че ще посрещнат най-неотложните щети. Реалната оценка на щетите по пътната инфраструктура ще бъде ясна едва след стопяването на снега. 

Отсега обаче специалистите очакват поражения най-вече по съпътстващата инфраструктура - мантинелите и отводнителните съоръжения, посочи инж. Георги Златев от АПИ;„10-12 милиона са необходими за възстановяването на тази инфраструктура. Надяваме се, да няма сериозни поражения по пътната инфраструктура сега при снеготопенето, но ако такива бъдат установени ще потърсим възможности и механизми за допълнително финансиране и осигуряване на проходимост на тези пътища.“

Тъй като средствата на агенцията са разчетени до край, средства ще се търсят и от Междуведомствената комисия. Но спешните участъци ще бъдат ремонтирани веднага.
Коментари: 0